Kesztyűs kezek

Edzésnapló Maryann tollából

Először is, zene a tegnapi harci edzés margójára: link

Még mindig a hatása alatt vagyok (persze, hiszen csak egy éjszaka telt el). Fizikailag fáradt, egy helyen fáj eléggé a lábam (köszi, A.!), s a sípcsontjaim minimálisan foltosak csak. Na jó: fáj a karom, a lábaim, a hátam, a nyakam, a hasam... :)

Az elején gyors bemelegítés, ugrókötél, nyújtás. Aztán némi combos, vállra, bordára rúgás. Kesztyűn fekvőtámasz.
Aztán fogvédő be, s kétperces menetek, mindenki mindenkivel volt párban, majdnem, hogy többször is (összesen kb. 10-11 menet). Nagyon izgultam. Túlságosan is - hisz nem volt tétje, nem bántott senki, csak... "játszottunk". Ugye.

2_3.jpg

Tovább
Szólj hozzá!

Faállás

- Edzésnapló Maryann tollából -

A tegnapi csütörtöki edzésen újra faállás volt...!
Méghozzá 45 perc keserédes faállás.

Az elején laza bemelegítés, formagyakorlat lassan, majd ez. A héten valahogy idegesek voltunk, szétesettek, fáradtak, miegymás. Zsolt azt mondta, minden edzésen személyre - azaz csoportra - szabott a program: megnézi, hogy vagyunk, s aszerint (azonnal vajon?) állítja össze a gyakorlatsort aznapra.

Szóval, mint korábban említettem, a faállás végül is abból áll, hogy megállsz egy bizonyos testhelyzetben, s hagyod, hogy "történjen valami" (vagy semmi, ugye).

Azt tudni kell, hogy mindenkinek más az élménye, így itt pláne általánosítani elég nehéz, mondhatni lehetetlen. Lehet, hogy te pont állsz fél órát faállásban, s nem történik semmi. Az is lehet, hogy annyira fáj mindened, hogy majd megőrülsz. S bármi a kettő között s e kettőn túl.

Így elolvasva talán kicsit félelmetesnek hangozhat, és... hadd legyek őszinte: kicsit az is. Meg kell tapasztalni, el kell indulni ezen az úton az összes bátorságod, de főleg nyitottságod és magaddal szembeni engedékenységed összeszedve, és talán, egyszer, hozzá lehet szokni. Mondjuk az én tippem az, hogy nagyon sokára. [Én még semmiképp sem tartok itt, I guess.]

Az én élményem a legtöbb energiamunka során a sírás, de legalább a könnyezés (=oldódás, megkönnyebbülés), s utánuk vagy nem tudok elaludni és kicsit elvesztem a kontrollt a fejemben pörgő képkockák felett, vagy hamar elalszom és jól, egészen reggelig, békében. :)
8.JPG
Tehát tegnap csak álltunk..., s nekem iszonyatosan elkezdett fájni a jobb csuklyásizmom és a jobb könyököm... körül. Nem pont a könyök, hanem valahol arra, de elég meghatározhatatlanul. Talán felette, és talán a karomon... kívül.

Számomra mérhetetlenül sokára múlt csak el a csuklyásból a görcs, szinte észrevétlenül. Addig persze küzdöttem a könnyeimmel, és nagyon sokszor leengedtem a kezeimet (kicsit kb. magad előtt kell őket tartani, nem izomból, de azért minimálisan érzed, hogy csinálsz valamit), és nagyon sokszor fel akartam adni - mondván, hogy én úgyis csak a második edzésre jöttem [habár nem vagyok ebben teljesen tök kezdő, csak kezdő az elérhető szintekhez képest :P], és mit nekem ez az egész. Zsolt néha odajött, türelmesen beállítgatta újra a végtagjaimat, én meg néztem rá legörbülő szájjal és csorgó könnycseppekkel.

Az elhangzó "jó, akkor leengedjük a kezünket és óvatosan mozdulunk ki az állásból" vezényszó (vezénymondat!) után nyújtottunk egy kicsit még, ami megváltásnak számított.

1_2.JPG
Itt volt egy érdekes pillanatom: pillangóülésben (jóga: cipész póz magyarul) ültünk, s becsuktam a szemem, lélegeztem, lazán. Tényleg sikerült ellazulnom, kizárnom minden mást úgy 2-3 másodpercre s - csak én voltam, lebegtem. Nem hallottam senkit magam körül, pedig - azt hiszem - beszélgettek. Aztán a miniatűr varázs megtört, mert szólt valaki, vagy csak az agyam szólt előtte, hogy ébredjek fel. :)

Remélem, még több ilyen lesz!

Forrás: maryannfights.blogspot.hu

Szólj hozzá!

5 elem újratöltve - megfigyelések

2017. május 04. 11:48 - Sárkánylovasok SE

- Edzésnapló Maryann tollából -


A heti alapedzések és a pénteki fegyveres fenomenális volt! Végre kicsit pörgősebb, hajtósabb!
Zsolt megtalálta a kávéját meg a vitaminjait :D


Hétfőn az Öt Elem (a Xing Yi Quan öt alapmozdulata - admin) lépéssel volt számomra az edzés fénypontja, ugyanis ezt úgy szoktuk gyakorolni, hogy beállunk a terem végébe hármas oszlopba, felvesszük a kezdő tartást (Pi Quan) s elindulunk az adott kéz- és lábtechnikát használva, végig, a terem végéig. Aztán vissza. Öt elem van ugye, ez minimum tíz "hossz".
Az egy dolog, hogy nagyjából tudod a kézmozdulatot, a lépést, s netán még többé-kevésbé a kettőt össze is tudod hangolni ÉS még haladni is tudsz... Akkor jön a kérdés, hogy mennyit tudsz haladni! Merthogy ezekkel kellene tudni mintegy lökni magad, ugrani kicsit előre annak megfelelően, épp hol van az ellenfeled, mi a célod. S ez... nehéz s így vicces.

Az első sorba 'önkéntesen' beálltam hétfőn, két általam haladónak és fényévekkel ügyesebbnek titulált fiú közé: s leginkább repülnöm kellett volna közöttük, nem LÉPNI...! Szóval amikor már két lépés után vagy három méterre voltam tőlük lemaradva, hát össze kellett szednem magam! A végére egészen belejöttem s azon kívül, hogy még energiát kéne belevinnem, a fontos tanulság: kéne már egy új benti cipő, ami jobban megfogja a lábam. :D

18297007_1412798888743458_1251328987_o.jpg 18339249_1412803182076362_607254962_o.jpg

 

Szerdán ismét alapedzés, s régi KEDVENC gyakorlatunk: csirke! (a Xing Yi Quan tizenkét állat rendszeréből - admin) Ez kb. úgy néz ki, mintha folyamatos kitörés pozícióban szeretnél sétálni: comb vízszintes(hez közelít), első lábbal kilépsz felfelé, s előre leteszed, közben pedig a hátsót húzod magad után, testsúly középen. Elég cukinak hangzik elsőre, de pár lépés után már izzik a fenék, a comb, a derék s koncentrálsz, hogy megmaradj.
Nem emlékszem, hány kört csináltunk ebből a csodából pontosan, de arra igen, hogy még pénteken is masszív izomláz volt a fenekemben! Éljen, éljen, úgyis jön a strandszezon (vagy mi).

Forrás: maryannfights.blogspot.hu

*****

A Xing Yi Quan stílusról honlapunkon olvashatsz egy rövid összefoglalót.

» Kattints ide! «

xingyiquan_5elem.jpg

Szólj hozzá!

"Az igazságról általában"

2017. április 28. 13:36 - Sárkánylovasok SE

Lin-csi kolostorában egy reggel ezzel a kérdéssel fordultak a szerzetesek az apáthoz.

- Mondd, apát! Milyen módon lelhető föl a jelenségek világában az igazság? Miről ismerünk rá?

Lin-csi, mielőtt válaszolt volna, elgondolkozott. Vajon mit állít erről a Tanítás? Nem emlékezett rá. Ahol viszont nincs kinyilvánított útmutatás, ott szabad a vásár.

- Hívek! – fogott hát bele Lin-csi apát. – Én az igazságról általában azt gondolom, hogy nem létezik. De ez nem olyan nagy kár, mint sokan gondolják.

A szerzetesek zúgolódtak, de Lin-csi mondta tovább.

Tovább
Szólj hozzá!

Prózai óda a sporthoz

2017. április 15. 09:22 - Sárkánylovasok SE

- Edzőtársunk, Maryann tollából -

Mivel ma van a költészet napja, így ide is illik valami témába vágót alkotni.

74375d6e02039ebec7b34634e17ef05a.jpgÓ sport, izzadás, kihívás! Az életet jelented...! Mikor felgyorsult szívdobbanások sorával közelítek a terem... mit terem, A Terem felé s jóleső sóhajjal nyugtázom meglétét! Még frissek, festékszagúak a falak s így olyan érzést kelt, mintha én magam is kezdeti lennék, bennem a rengeteg lehetőséggel, hogy mivé válhatok e falakon belül.
Hajlékony, kemény, harcias, lágy, ügyes, gyors vagy lassú...

Ó sport...! Testem jóleső nyújtózása az élet maga. Mint egy macska, úgy tudok mozogni. Lazítani kell, azt mondják. Miért ilyen nehéz? Egy teljes görcs az életem, s ez csak akkor tűnik fel, mikor feloldódnak a szoros tartások, kötések, és a gyakorlások végén lebegek. Az utcán angyalként libbenek tova, az igazi, hamisítatlan belső mosollyal. Nő vagyok s a világ a lábaim előtt hever...; csodálatos vagyok!

Ó sport! Megtanítasz küzdeni - fel, fel a lépcsőn, hegyen, tüdőt kiköpve, csöpögő végtagokkal. Láttatod, hogy az ego-k versenye mégis ér valamit: motivál a jobb teljesítményre, s hogy akarjak győzni szakadatlanul. Elsősorban magamat legyőzni. A hihetetlen kishitűségemet, a kétségeket, a koncentrációhiányt. A gyakorlatban mutatod meg, egy kicsi céltudatossággal mennyit lehet elérni, s hogy feladni felesleges, hiszen az erő bennünk van!

Ó sport, ó sport! Lábaim izmosodása, hasam s derekam tiltakozása! A harc fejlődéshez vezet! Tudni kell azonban, meddig kell harcolni s mikor érdemes más irányt venni, és kitérni. Vajon van ilyen pont s nyilvánvalóan megmutatkozik? Érzés, igen...; lehet érezni. Belül, csendesen. Te már az újabb támadás előtt tudod biztosan, hogy most...! Most lépsz félre, el, ki, odébb. Méltósággal, mondván: ennyi a szereped, s ez most lejárt. Megtanultál s átadtál mindent a helyzetben, ami rendeltetett.

Ó sport, ó sport...! Magasról könnyű lenne leesni? Ezt tanítanád vajon? Egy apró figyelmetlenség s az életem oda.
Ó sport...! Szeretlek. Kihívó vagy, éltetsz, megremegtetsz. Le is nyugtatsz, ha kell, s fókuszt adsz.

Ó sport! Taníts. S add, hogy földi életem végéig tudjam őszintén szeretni, egészségben megőrizni kicsiny testemet. Add, hogy nemesedő lelkem egy hasonlóan gyönyörű testben tudja hátralévő éveit.

Forrás: maryannfights.blogsport.hu

923258_404887252952703_1001834035_n1.jpg

 

Elérhetőségeink

www_sarkanylovasok_hu.png

hello@sarkanylovasok.hu

FB-on is megtalálsz minket:

Magyar Xing Yi Quan Iskola - Katt ide!

Sárkánylovasok Harcművészeti Egyesület - Katt ide!

Edzéseinkről bővebben itt olvashatsz.

Iratkozz fel YouTube csatornánkra!

Szólj hozzá!

Pszichológia az egész

2017. április 08. 12:54 - Sárkánylovasok SE

- Edzőtársunk, Maryann tollából -

4a4d86943db663b2543a486b3e8f7884.jpg

Tegnapi párommal, M.-mel az egyik kombináció gyakorlása közben újra arra jutottunk: ez az egész harc-dolog a fizikai követelményeken túl főleg a lélekjelenléten múlik.

A fő kérdés, hogy mennyire hiszed el, hogy sikerül; s mennyire állsz bele a helyzetből való kilépés helyett.

Számomra a tegnapi fájdalmas combosok elviselése volt az a helyzet, amiben inkább lelkileg kellett győzködni magam és benne maradni - mivel fizikailag láthatóan kibírom a fájdalmat (hihetetlen!), s a puklikon és a foltokon kívül a  nagyobb baj elkerül. Volt egy pont, mikor M. pajzsra rúgott, s a pajzson így vagy úgy, de kifejezetten érződött a rúgása, s az okozott fájdalom már a - számomra - elviselhetetlen szintet közelítette meg. Mintha ott sem lett volna a vastag, védelmező eszköz. Az a tudat segített, hogy követtem az edző számolását, és mindig csak a soron következőt kellett kibírnom: mintha az lett volna az utolsó... Természetesen ez önámítás, de működött. Mindig csak a következőre koncentráltam. S egyszer... csak vége lett.
(Utána sziszegés, fintorgás, lassú leguggolás-felállás, további fintorgás és végül mosoly: "minden rendben!")

Tovább
Szólj hozzá!

Miért érdemes egy kung fu iskolában tanulnom?

2017. április 07. 15:08 - Sárkánylovasok SE

Az Élet nem arról szól, hogy megtaláld Önmagad, hanem arról, hogy megalkosd Önmagad!

George Bernard Shaw


Lehet, hogy még sosem gondoltál arra, hogy közelebbről megismerkedj a harcművészetekkel. Lehet, hogy nem vonz a kemény edzés, nem kifejezetten érdekel a harcosok világa, verekedni meg végképp nem szeretnél senkivel.

Mindezek ellenére azt mondom, érdemes egy pillantást vetned azokra az értékekre, amiket egy tradicionális kung fu iskola tartogat számodra.

 

Tehát a kérdés:
Miért érdemes egy tradicionális kung fu iskolában tanulnod?


Lássuk, mit is kaphatsz egy jól felépített, komplex oktatási rendszertől!

Tovább
Szólj hozzá!

6+1 érv, hogy miért tanulj Xing Yi Quan-t

2017. március 31. 17:39 - Sárkánylovasok SE

6_1.jpgA különféle harcművészeti stílusok mindegyike rendelkezik sajátosságokkal és előnyökkel. Ki-ki eldöntheti, melyik szimpatikus számára. A stratégia és a technikák hatékonysága mindig az adott harci helyzettől és az ellenfél tudásától függ. Gyakran előfordul, hogy valaki viszonylag kevés időt szentelve egy egyszerűbb stílusnak, képes legyőzni a régebb óta gyakorló, bonyolultabb rendszert képviselő ellenfelet.

Jegyezzük meg, hogy többet ér kevesebb, de hatásos dolgot megtanulni, mint sokat, amit nem tudunk alkalmazni. A legjobb módszer, ha néhány dolgot mélyen megértünk, és mesterien elsajátítunk, mintsem hogy sok technikát tanulunk, de felületesen.

 

A következőkben összegezzük a Xing Yi Quan elsajátításának előnyeit.
Remélhetőleg ez segít majd eldönteni, hogy ezt a harcművészetet válaszd-e.

 

Tovább
Szólj hozzá!

A téma a földben hevert...

2017. március 23. 15:01 - Sárkánylovasok Harcművészeti Egyesület

Avagy hogyan eddz a mindennapok szintjén, ha vidéken élsz.

 - Edzőtársunk tollából - 

0.jpgAhogy belevágtam a földbe az ásót és kifordítottam a sokadik adag földet a talajból, hirtelen átváltott az agyam edző üzemmódba. Az ásó, a lapát és a talicska máris nem csak a lyuk kiásására felhasznált eszközök voltak, melyek segítettek abban, hogy elérjük a kitűzött célt (jelen esetben a beton alapnak előkészített gödröt, ahol lovaink leendő boksza fog állni), hanem „edzőpartnerekké” váltak.

Tovább
Szólj hozzá!

Hétvégi edzés - 3 kiló, bordák, bot

2017. március 21. 20:29 - Sárkánylovasok SE

- Edzésnapló Maryann tollából -


morning.jpgTegnap edzés előtt felébredtem már reggel 7 körül - félig tudat alatt izgulok, hogy időben felébredjek, meghalljam a telefon rezgését és odaérjek. Hogy ne maradjak le - pedig tudnék ám sokáig aludni, majd egész nap abban a hétvégi tompa fáradtságban létezni, ami sokszor annyira jellemző.

Az izgulást a jelen pillanatra való koncentrálással szoktam enyhíteni. Most teakészítés, most kiveszem a hűtőből, most beteszem a számba és rágom, s most összeszedem a ruhákat és felöltözöm, most becsukom a kaput és így tovább. Hatásos módszer.

Tovább
Szólj hozzá!