"A tradicionális harcművészeteknek manapság nem sok értelme van, ha harcról van szó"

2016. szeptember 23. 10:42 - Sárkánylovasok SE

- Tények és tévhitek a kung fu világából -


Sokak fejében félreértés él a „tradicionális” harcművészetekről. Számukra ez a kifejezés egyenlő az „elavult” vagy „használhatatlan” fogalmakkal. Mindig érdekes szembesülnünk azzal, hogy milyen kép alakult ki az utóbbi időben a tradicionális harcművészeteket illetően.
Csak hogy néhány példát említsünk:

"Az utcán nem érnek semmit az elavult tradicionális technikák"
"Arra jó, hogy szépen formagyakorlatozz, de azzal nem véded meg magad sehol"
"A mai felgyorsult világban nincs idő ilyen szofisztikált mozdulatok kivitelezésére"
"Kiveszett az ellenfél tisztelete, ma már mocskos módszerek vannak, amire nem készít fel"
"Inkább művészet, mint harc; nem több mint szép kínai (japán) balett"

Egy külön blogbejegyzést megérne, hogy mi lehet ennek az oka, de a lényeg most az:

Valóban használhatatlanok a tradicionális technikák a mai "eldurvult" világban? 


A különböző stílusok mindig is megosztják a harcosokat. Hiszen különböző típusú és beállítottságú embereknek különböző mozgásformák vagy harci rendszerek jönnek be. Ma ott tartunk, hogy aki "csak" egészségmegőrző tornát akar, az elmegy egy alap Tai Ji oktatásra. Aki "csak" önvédelmet szeretne tanulni, az elmegy pl. Krav Magázni vagy késharcot tanulni. Aki "csak" verekedni akar, az elmegy MMA vagy Thai Boksz edzésekre. Aki "csak" akrobatikázni akar, elmegy Capoeirára vagy sportwushu edzésekre.

Aki viszont komplex, filozófiával átitatott dolgot szeretne, ahol mindenbe bele tud kóstolni, az menjen el egy hagyományos, tradicionális harcművészeti iskolába! 

Egy jó tradicionális iskolában megtanítják, hogy milyen hagyományos mozgásformákra épül az adott stílusú harcművészet. Hogy hogyan fejlesztheted a fizikumodat, a koordinációs készségedet, hogyan csiszolhatod az elméd. Illetve ezek mellé megtanítják azt is, hogy hogyan védd meg magad az utcán akár a mai világban, gyorsan és egyszerűen.

A ringharcot pedig gyakorlásnak vagy felmérésnek használják, hogy az éles önvédelmi szituációban kialakuló stresszhelyzetet szimulálni tudják (szabályozott, „biztonságos” keretek között), ezzel készítve fel a tanulót a fokozott adrenalinmennyiség és stressz kezelésére.

Egyvalami igaz: formagyakorlattal valóban sosem fogod megvédeni magad a való életben.
De nem is arra való.
A formagyakorlat támadó és védekező technikák stílusgyűjteménye. Segítségével kicsiszolhatod a stílusra jellemző mozgásformákat. Észrevétlenül begyakorolhatod a folyamatosságot (hogy egy-egy helyzetből milyen továbblépési lehetőségeid lehetnek). Fejlődik az egyensúlyérzéked mozgás közben, és szert teszel egy mélyebb szintű testtudatra.

Aki végigmegy a tradicionális iskola nyújtotta lehetőségeken, valóban el tudja majd dönteni, hogy neki mi az erőssége, vagy hogy melyik irány érdekli mélyebben. És ennek megfelelően orientálódik valami speciális terület felé (egészségmegőrzés, Tai Ji, Qigong, meditáció, önvédelem, bunyó, fegyverek…)

Azt tudtad, hogy a Xing Yi Quan például a kínai hadsereg számára tökéletesített harcművészeti stílus?

Elég nehéz elképzelni, hogy az ókori birodalmak hadjáratai, a felderítőportyák, a határvillongások kevésbé voltak brutálisak, mint a mai utcai támadások. Akkoriban mindennapos volt az "ölsz vagy megölnek" élménye. Ma valóban ennél rosszabb a helyzet?

yuefei.jpg

Stílustörténet - nagyon nagyon röviden

A Xing Yi Quan stílus atyjának Yue Fei tábornokot (1103-1142) tartják. Kiemelkedő tudása nagyrészt a Shaolin kolostorban töltött időszakból származott, emellett híres Qigong mesterként ismerték. A Xing Yi Quan-t ő fejlesztette összefogott edzésrendszerré és tette kötelezővé a saját katonái számára. Ezzel már az újoncok is egy rendkívül hatékony harcművészeti rendszert sajátítottak el, amely rövid időn belül kifejleszti a támadó és védekező képességet. Ezért van csak öt alap harci stratégiai mozdulat benne.

Ennek ellenére elmélete mély, harci hatékonysága nagyon magas. Mivel katonai harci stílusról van szó, a hangsúly inkább a támadáson-ellentámadáson van, mint a védekezésen. A mozgása pedig egyenes vonalon halad. Mindazonáltal a gyakorlás legfontosabb része a harci szellem edzése. Ezáltal a gyakorló képes éberségét, tudatosságát és a harci morálját magas szintre fejleszteni.

A Xing Yi Quan segítségével Yue Fei felállított egy professzionálisan képzett, ütőképes haderőt. A korábban folyamatosan vereséget szenvedő hadsereg a szervezettségnek és a rendszeres gyakorlásnak köszönhetően sorra nyerte a csatákat a legnagyobb ellenfelekkel szemben, és szerezte vissza a legyőzhetetlennek hitt Jin főparancsnoktól az elhódított területeket.

5okol.jpg

A Xing Yi Quan Öt Eleme

Szeretjük és tiszteljük a többi stílus autentikus és minőségi képviselőit! Kifejezetten élvezet egy-egy technikát, taktikát megtanulni más tradicionális vagy modern rendszerekből, időnként élünk is ilyen lehetőségekkel.

DE!

Mi amondók vagyunk, hogy nagy hiba, szakmai felelőtlenség és/vagy érdekellentét, jobb esetben tudatlanság eredménye, hogy ennyire sikerült leírni a tradicionális harcművészeteket!
Több évtizedes tapasztalataink is azt mutatják, hogy ami egy harcos rend vagy egy hadsereg számára - akár ezer évvel ezelőtt - alkalmazható, sőt nagyon is eredményes, jól használható technika volt, az a mai utcai harcokban is megállja a helyét! 
Csak tudni kell alkalmazni! Nyilván más kérdés, hogy egyes rendszerekre mi rakódott a hosszú évek során, mi veszett ki belőlük, mennyire alacsonyította le a politika, mennyire hitelesek még a mestereik, vagy hogy hagyták-e cirkuszi produkciókhoz hasonulni ezeket...

Véleményünk szerint aki elkezd harcművészettel, küzdősporttal, vagy önvédelemmel foglalkozni,  annak mindenképpen érdemes egy szimpatikus tradicionális stílust kiválasztani, a jellegzetes tradicionális technikákat és azok harci alkalmazását is megtanulni, mert bizony okozhat meglepetéseket!
Árnyalja az "utcai szituációban nem használható" felvetést.


És a végére egy kis meggyőző erő:

Egyesületünk harcművészeti szakosztályához rendszeres időközönként járnak fegyveres szerveknél szolgálók, sőt mesterünk is jópár évet lehúzott hivatásosként. Ők a munkájuk során használták/használják a tanultakat, elmondásuk szerint sikerrel. 

Ezzel a blogbejegyezéssel nem titkolt célunk az volt, hogy változtassunk a tradicionális stílusokra rányomott - vagy saját maguk által felragasztott - bélyegen!

Ha kétségeid vannak a tradicionális harcművészetek mai létjogosultságát illetően, jelentkezz be egy Xing Yi Quan magánedzésre Balogh Zsolt mesterhez!

xyq_logo_feher_kicsi.jpg

Elérhetőségeink

www.kungfu.sport.hu

hello@sarkanylovasok.hu

FB-on is megtalálsz minket:

Magyar Xing Yi Quan Iskola - Katt ide!

Jáde Sárkány Mozgásközpont - Katt ide!

Edzéseinkről bővebben itt olvashatsz.

Iratkozz fel YouTube csatornánkra!

 



1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://mindennapokharcosai.blog.hu/api/trackback/id/tr688919996

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Sárkánylovasok SE 2016.09.26. 12:18:49

Egy harcművészeti FB csoportban a formagyakorlatról írtakkal kapcsolatban felmerült egy érdekes megállapítás, ezért némi pontosításra szorul a cikkünk:
Természetesen a formagyakorlatok - mint ahogy írtuk is - támadó és védekező technikák gyűjteménye, tehát a legtöbb esetben értelemszerűen használható, küzdelemben hatékony technikákról van szó, amik akár halálosak is lehetnek.
DE!
Amíg csak formagyakorlat szintjén gyakorlod ezeket, és sosem próbálod ki élő emberen, addig alkalmazni sem fogod tudni küzdelem során. A harcban pedig nem a komplett formagyakorlat fog segíteni, hanem a benne szereplő egyes harci mozdulatok, amiknek külön meg kell tanulni az alkalmazását. Erre vonatkozik az a megállapításunk, hogy "pusztán" formagyakorlattal nem fogod tudni megvédeni magad.

Az eredeti hozzászólás ez volt:
"Olvasom az írásban, de ez nem így van ha sikerül olyan mesterrel edzeni aki mélységében is ismeri a formagyakorlatok mögöttes tartalmát meg fogsz döbbenni minden eleme életveszélyes technikák gyűjteménye. Nem a versenyen előadott bunkaira gondolok, mert az csak a látványról szól és nagyon közelít a talajtornához. A katában lévő harcelemek nem látványosak egyszerűen hatékonyak és életveszélyesek (különösen a támadóra)."
süti beállítások módosítása