A mozgás, mint meditáció

Edzőtársunk, Modu tollából

 

Ha azt mondják neked: Meditálj!6.jpg
Mi az a kép, ami elsőre beugrik?

A többségnek egy lótuszülésben ülő ember, csukott szemekkel, amint próbál semmire sem gondolni. Igaz?

A minap olvastam egy FB bejegyzést, amiben valaki azt ecsetelte, mennyire nem lehet egy lapon említeni a mozgást és a meditációt.

Úgy gondolom, ez elég sokat elárul a meditációról kialakult képről.

Pedig ha tudnák, hogy a mozgás és a meditáció egyáltalán nem zárják ki egymást. Sőt! A kínai belső harcművészeti rendszerek voltaképpen ezek ötvözetére épülnek!

Tovább
Szólj hozzá!

Amikor a tanítvány kérése meghallgattatik

2017. november 29. 18:30 - Sárkánylovasok SE

- Tanítványunk, Krisztina tollából -

Szokás mondani, hogy vigyázzunk, mint kérünk, mert még a végén teljesül. Így esett ez az egyik tanítványunkkal is. Az alábbiakban törhetetlen lelkesedéssel számol be ezen élményéről. 

A befektetett energia mindig megtérül: nem vész el, csak átalakul.

Egyik nap erősebbek, vagy lazábbak vagyunk, míg akár a kövezkező nap ennek az ellenkezője is előfordulhat. Befolyásolja, hogy mit éltünk át aznap, mennyire süt a Nap, mit ettünk, és a többi.

Tovább
Szólj hozzá!

Gyávának neveltek, de bátran szeretnék élni

2017. november 01. 23:06 - Sárkánylovasok SE

- Egy új tanítványunk érzései a kung fu edzésekről -

E. is nemrég kezdte nálunk az edzéseket, s lehetőségeihez és élete alakulásához mérten jött le testét és lelkét erősíteni. Az alábbiakban az ő tapasztalatairól olvashattok.
Figyelem! Igen bölcs gondolatokat tartalmaz, mely gondolkodásra késztethet!

Tovább
Szólj hozzá!

Fejjel lefelé - avagy miért is kezdtem (újra) kung-fu-zni

2017. október 19. 13:45 - Sárkánylovasok SE

- Egy régi/új tanítványunk tollából -

Már több, mint egy hónapja elindult az új, kezdő csoportunk, s megkértük az újonnan érkezetteket, hogy ha van kedvük, számoljanak be tapasztalataikról. Meséljék el, hogyan, honnan, milyen indíttatásból érkeztek, és mit vártak és/vagy kaptak a kung-fu-tól eddig.

Íme az ősz első beszámolója! Fogadjátok szeretettel.

Azt hiszem, hogy a cím kicsit magyarázatra szorul, szóval kezdjük az elejéről végéről. Mit jelent, hogy “újra” kezdtem?

Kamaszkoromban kb. kilenc évig jártam edzésre, heti legalább kétszer, sőt, még versenyezni is eljutottam. Ennek már úgy jó tizenkét éve (kis matekkal be lehet lőni, hogy most taposom a 30-as éveim elejét). Az érdekes innen majd az lesz, hogy marhára nem a bunyókra, a technikákra vagy az erőnléti részére emlékszem vissza szívesen, hanem arra, hogy emberileg mit kaptam tőle.

Hiszem, hogy sok mindent azért értem el az életben, mert kung-fu-ztam, s használtam, amit ott tanultam: egyebek között a küzdőszellem erejét, az önkontrollt, a kitartást.

Tovább
Szólj hozzá!

"Egyetlen szem szezámmagos pogácsa"

2017. szeptember 20. 13:20 - Sárkánylovasok SE

sesame_cake.jpg

Lin-csi kolostorában egy reggel ezzel a kérdéssel fordultak az apáthoz a szerzetesek.

- Mondd, apát! Mi az a tanítás, mely túlmutat Buddhán és az összes pátriárkán?

- Egy szezámmagos pogácsa – felelt azon nyomban Lin-csi, aztán nagy nyugalommal fürkészte szerzetesei arcát. A hívek zavartan fészkelődtek, majd az egyik megkérdezte.

- Tréfálsz, apát?

- Nem tréfálok, ez a valóság – állította Lin-csi, majd látva a szerzetesek tanácstalanságát, így folytatta.
- A szezámmagos pogácsa valóban túlmutat Buddhán és a pátriárkák minden tanításán. A szezámmagos pogácsa semmit sem szimbolizál, pogácsa csupán, talányok és magyarázatok nélkül. Nem így a Tanítás, mely tökéletlen mesterek tökéletlen szavaiból áll, s az utódok örökké ezeket magyarázzák. Hívek! Ha tökéletes tanításra vágytok, nézzétek meg jól a pogácsát! Ne vesződjetek többé szent könyvek betűivel, ne kínlódjatok szikkadt agyú mesterekkel, ne erőlködjetek, ne akarjátok érteni az írást. Vessétek el az írott hagyományt, vessétek el a példát. Nem ezekben van a teljesség, a megnyugvás. A Tanítás harsogó hívság, a szezámmagos pogácsa a csendes valóság – szólt Lin-csi apát, s már sarkon fordult volna, amikor utánaszólt az egyik tanítvány.

- Mester! Téged se hallgassunk ezután?

- Akik a pogácsa valós természetét már föltárták, kiálltak minden próbát - válaszolta az apát. - Azok felém se nézzenek többé! De akik még nem tudják, mennyire terhes minden titok, minden tudás, és akik még nem tudják, hogy nem érdemes az Úton cipelni mást, csak egyetlen szem szezámmagos pogácsát, azok kolostoromban megvárhatják, míg lekopik róluk a sok régi okosság. Akkor aztán ők is mehetnek tovább –válaszolt szerzeteseinek Lin-csi apát, kolostorában, a Huo-to folyó partján.

(Su-la-ce - Reggeli beszélgetések Lin-csi apát kolostorában)

Szólj hozzá!

"Én nem nevezem magam mesternek"

2017. augusztus 20. 09:31 - Sárkánylovasok SE

[

A fontos az, hogy tiszteljük a szellemet, és ne a névre és rangra figyeljünk. Van, aki igazi dolgot tanít, mégsem hívja magát mesternek, de akik előbbre tudtak jutni a tanításai által, mesterként bánnak vele.
Az üres cím eltűnik, de a lényeg megmarad.

[

Ha valaki becsap másokat, furcsa stílust és buta elméleteket oktatva, és a tanítvány végigmegy szertartásokon, ahol hűséget esküszik neki, mesterének nevezve őt, és aztán a tanítvány rádöbbenve a tanításai képtelenségére, elkezdi gyűlölni őt, hol lesz akkor a mester?
Csak az üres cím marad, és a lényeg elveszik.

[

Ha a tanítvány fejlődik, akkor gyakorlatilag van mestere. Ám, ha akár ezerszer meghajol is, és ezerszer mondja is ki a szót, hogy mester, mégsem fejlődik, mi a rang értelme akkor?

[

Forrás: Andrzej Kalisz - Kung Fu Forradalom

 xing_yi_quan_labnyom.jpg

kungfu.sport.hu

Szólj hozzá!

Mit adott nekem a Xing Yi Quan?

2017. augusztus 06. 13:31 - Sárkánylovasok SE

- Edzőtársunk, MM tollából -

 

  • Erősebb és stabilabb lettem. Fizikailag és lelkileg is.

160 cm-s, 49 kg nőként eléggé kiszolgáltatott tud lenni az ember, ha kevés a fizikai ereje. Eleve ezt feltételezheti egy külső szemlélő, de ezt meg is élni, eléggé hervasztó. Nyilván nem kell átalakulni a női Schwarzeneggerré, hogy a kiszolgáltatottság érzése megszűnjön, de bármilyen is a testalkatod, és bármilyen életmódot is folytatsz, fontos a fizikai erő. (Amikor egy befőttes üveget kézzel kinyitok, és nem kell hozzá a nyitót előkeresni, az nekem sikerélmény :D )

Az, hogy az ember lelkileg erősebb, azt hiszem nyilvánvaló, hogy miért jó. Nem mindegy, hogy hagyja magát az élet viharaitól megtépázni, vagy ugyanazt a vihart igazából már nem is látja viharnak, csak egy kis esőnek, és még örül is, hogy felfrissíti.

  • Magabiztosabb és kiegyensúlyozottabb lettem.

A fentebb említettek miatt jövő sikerélmény bizony jótékony hatású a magabiztosságra és az önértékelésre is. Ezt ugyan nem „brit tudósok” állapították meg :) , de attól ez még IGAZ.

  • Úgy vettem észre, hogy a bennem lévő női és férfi minőségeket segít egyensúlyban tartani.

Viszonylag fiús lánynak tartottam magam sokáig, talán leginkább azért, mert mások is annak tartottak. Nyilván ezzel létrehoztam magamnak nőgyógyászati problémákat is. Viszont a magabiztosságom és önértékelésem javulásával rájöttem, hogy tökmindegy, hogy mások milyen lánynak, nőnek tartanak, az az Ő szemüvegük. Ezért elkezdtem tudatosan törekedni arra, hogy jól érezzem magam a testemben, mert akkor „áradok” (nem nevet :D ez a legjobb szó rá), és ilyen állapotban vagyok egyensúlyban, vagyok Önmagam, és vannak bennem egyensúlyban a női és férfi minőségek.

Szóval jobban megélem a női oldalamat, mióta kung fu-zom, így egyensúlyba kerültem, és lehet, hogy hihetetlenül hangzik, de a nőgyógyászati problémáim elmúltak. Talán ez így túl egyszerűnek tűnik, de lehet ennyire egyszerű! Mint mindent, ezt is mi döntjük el :)

  • Egészségesebb vagyok.

A Xing Yi Quan alap mozgásformája, az Öt elem rendszere az öt yin szervhez tartozó energiapályákon lévő blokkokat oldja, és magát az energiapályát és az áramló energiát tisztítja. Egyrészt tök logikus, hogy ezzel csak jót tehetsz magadnak, másrészt, hogy minden szinten egészségesebbé tesz. Hiszen az energiáidban és az energiapályáidban lévő „szennyeződés” és blokkok az érzelmeid, hiedelmeid, beidegződéseid következményei, amit ha testi szinten oldasz, lelkileg is oldódni fog. És ez visszafelé is tapasztalható. Ezért is érdemes mindkét oldalról foglalkozni a kérdéssel.

A nőgyógyászati részt az előbb említettem, és azt gondolom, hogy úgy egyébként a fentebb leírtakból teljesen egyértelmű. Egyetlen panaszom volt még, amikor elkezdtem edzeni, mégpedig a jobb térdem. A sok tánctól bokasüllyedésem lett, és a jobb térdem rosszul kopott, fájt, kattogott olykor. Ennek a megoldása is baromi egyszerű volt: meg kellett erősíteni a tartó szerkezetet, ami meg is történt. Persze idő volt, kb. fél év, de elmúlt. Ennek 4 éve. De inkább beletesztem az időt és munkát, minthogy elfogadjam, hogy 26 évesen nem tudok felmenni a lépcsőn. 

A továbbiakat nem fejtem ki, mert egyenes következményei a fentebbieknek:

  • Jobban tisztelem magam.
  • Megismertem a határaimat.
  • És megismertem a szükségleteimet.
  • Megtanultan figyelni.
  • Sokkal jobban szeretem magam, mint azelőtt.
  • Szeretettelibbek a kapcsolataim.


Hát, ezt adta nekem a kung fu.

mxyqi_mitadott.jpg

És még egy nagyon fontos dolog!!!

Hogy mindezt mennyi IDŐ alatt?

Tovább
Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása