Mert fontos, hogy a látás belülről fakadjon...

2022. június 13. 09:54 - Sárkánylovasok SE

Edzőtársunk, Bogi tollából - egy kezdő élményei

Az elmúlt 1-2 hétben újfajta gyakorlat van főszerepben az edzéseken. Mindenkit meglepetésként ért, amikor a Mester egy halom kendővel, valamint ördögi mosollyal az arcán fogadott mindenkit.

Rögtön tudtuk, hogy nem lesz könnyű dolgunk az elkövetkező órákban. Ennek ellenére természetesen mind lelkesen kezdtünk neki a feladatnak, ami, ahogy a képeken is látszik, bekötött szemes Öt Elem gyakorlás volt. 

 

20220609-2.jpg

Mondanom sem kell, nem úgy sikerült, ahogyan azt elképzeltük. Voltak (és vannak) kisebb ütközések, van, hogy valaki a falnál köt ki, de olyan is akadt, hogy egy-egy ember szembe került a csapattal. Nem kell aggódni, mielőtt nagy baj lenne, a Mester mindig szól nekünk, de az ilyen kisebb botlásoktól senkinek nem lesz baja, és nagyon viccesek. A hangulat eleve jó szokott lenni az edzéseken, de az elmúlt hetekben emiatt duplán garantált.

 

De miért is jó ez a szembekötősdi?

- Megtanít befelé figyelni: Nem lehet elégszer elismételni, mennyire fontos a koncentráció nem csak a harcművészetben, hanem az életben is. A Kung Fuban különösen kiemelt szerepe van, hogy tudjunk befelé figyelni és csak a mozdulatban, a mozdulatnak létezni, mert csak így fogjuk tudni JÓL elsajátítani a gyakorlatot. Ha a látásunk a gyakorlás idejére megszűnik, a vizuális behatások nem tudnak megzavarni a koncentrációban, és jobban oda tudunk figyelni arra, hogy merre vannak a testrészeink. Legalábbis ez az elképzelés, mert ahogy a mellékelt ábra mutatja, az elején adódhatnak nehézségek. Nagyon jó gyakorlat ez arra, hogy lássuk, mekkora a különbség aközött, ami a fejünkben megjelenik, és amit valójában csinálunk. Gyakorlással ez a kettő természetesen összehangolható.
20220609-5.jpg
- Tér-koordináció: Ha nem látjuk, hogy mit csinálunk, sokkal jobban kell figyelnünk arra, hova helyezzük a testrészeinket. Nagyon meglepő, egészen sokkoló tud lenni, hogy mennyire más helyre kerül az ember ahhoz képest, mint ahol lennie kéne, vagy ahol elképzelte, hogy van, amikor elsőnek vág neki ennek a gyakorlatnak. Csapatunkban is volt olyan, aki minden ellenőrzésnél csak fogta a fejét, vajon hogyan lépett ennyire félre, mikor ő már nyitott szemmel rengetegszer begyakorolta ezeket a mozdulatokat.

De nem csak a saját testrészeinket kell tudni a megfelelő helyre pakolászni, hanem el kell tudnunk helyezni magunkat a térben egymáshoz képest, valamint a berendezési tárgyakhoz képest is. Tökéletes példája ennek az, amikor valaki nekimegy a falnak, vagy rácsúszik az előtte lévőre. Mert nem csak helyben gyakoroltunk ám, hanem menetgyakorlatban is megkíséreltük több-kevesebb sikerrel.

- Belső iránytű: A Mester minden mozdulatra beszámolt nekünk, ami egyrészt segítség, hogy mikor induljunk el, másrészt ezen is félre lehet egy kicsit csúszni. Ha ugyanis valaki a hang irányát követi, egészen más hatást érhet el ahhoz képest, hogy mi a célja ennek a gyakorlatnak. Itt most az a cél, hogy irányban tudjunk maradni, és megtartsuk a megfelelő távolságot mindentől, valamint hogy minden mozdulattal tökéletesítsük a sajátmozgásunkat. Ha a hangra figyelünk és ahhoz orientáljuk magunkat, az maximum harcban lehet hasznos, hogy követni tudjuk az ellenfelet. De az egy másik gyakorlat. Így a kezdeti pár mozdulat után a Mester elkezdett cikázni közöttünk, fel-alá járkált, hogy kiküszöbölje ezt a hibát. Ebből is adódtak vicces helyzetek, mert elég halkan lépdelt, néha egészen közel ment egy-egy emberhez, és a füle mellett számolt tovább, ezzel esetenként megijesztve őt.

 

Hogyan ajánlott a gyakorlása?

Nem kell félni, otthon is nyugodtan gyakorolhat az ember, ha van elég szabad tér az egyik szobában. Elég, ha meg tudsz csinálni egy irányba 2-3 mozdulatot, hiszen a fordulót is kell gyakorolni valamikor. A törékeny dolgokat jobb, ha elpakolod az edzés idejére, de a nagyobb dolgok, mint például egy fotel, nem zavaróak, hiszen ha annak nekimész, nem lesz baja, és neked sem. Annyi, hogy ne erőből csináld, mert akkor bizony fájdalmas lehet, ha nekimész valaminek.

Az a jó benne, hogy nem csak az Öt Elemet lehet ilyen módon fejleszteni, hanem bármivel meg lehet kísérelni, ugyanúgy tanul belőle az ember. Lehet otthon gyakorolni, és a sok jó hatása miatt kifejezetten bátorítok is rá mindenkit.

 

Ha szeretnél többet hallani rólunk, kövess be minket a Facebook oldalunkon

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://mindennapokharcosai.blog.hu/api/trackback/id/tr4617856017

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása