Terápiahatás

2017. december 05. 18:35 - Sárkánylovasok SE

- Tanítványunk, Maryann tollából -

Néha elég egy ölelés, azt mondják, és minden rendben lesz. De mi van akkor, ha ölelés előtt megrúgnak? Akkor is hat? (Vagy hét?)

Az elmúlt pár hónapban sokat gondolkoztam azon, miért megyek kungfura heti 3-5-ször, és miért hanyagolom annyira a jógát és az esetleges lépcsőzést és kirándulást, amiket szintén annyira szeretek és amikben aránylag rövid idő alatt annyit tudnék látványosan fejlődni.

Az okok boncolgatása messzire vihet, így maradnék most a tárgynál, s az előző mondatból kiemelnék egy szót: "látványosan".
Van, hogy a napom fénypontja a kungfu edzés - akkor is, ha nehéz, akkor is, ha épp nincs kedvem menni. Odaérve már jobb, mint pár perccel azelőtt, az utcán sietve. Belépek a terembe, fogom az ajtót, hogy minél kisebb zajjal kísérve érkezzek - nehogy zavarjak egy éppen zajló előző órát. Lépkedek lefelé a lépcsőn és beszívom a pincében lévő termekből áradó jellegzetes szagot, mely ilyenkorra erős füstölőillattal keveredik.
Átöltözöm, csevegünk, összefogom a hajam, és pár pillanatra elkapom a saját szemeimet az öltöző előtti tükörben. Zöld. Néha lelkes, s néha ideges és fáradt. Van, hogy nem tudom eldönteni, milyen. Nekem mindig szép; a kevésbé éles fényben smaragdszínre emlékeztet. Csak pár másodperc kérdése, és kapcsolódom önmagamhoz.
Megölelem az edzőtársaim nagy részét, és máris piszkálni kezdjük egymást - faviccek és kedves beszólások repkednek, és ilyenkorra már nagyrészt elfelejtem az utcán még nagyban foglalkoztató aggodalmakat. Bevonódom a társalgásba, és figyelek, hogy Zsolt előtt érjek be a terembe - a büntetés húsz kör békaugrás még szeretném, ha kimaradna az életemből...

Nem nagyon tudom, mi a pontos titok. A légzés? Az, hogy állandóan figyelni kell, különben egyrészt nevelő célzatú büntetés-feladat van, másrészt lehet, hogy orrba vágnak? A nevetés, a hülye viccek? Az edző hülye viccei? A mozgás maga, függetlenül attól, mit is csinálunk pontosan?

Egy ideje nem koncentrálok eleget a nyújtásra, és nem megy jobban, hiába van minden edzésen ilyen szekció. A fekvőtámaszok és kitörések pedig mintha maguktól mennének - valahogy kevésbé is van izomlázam mostanában, pedig elég rendesen végrehajtok minden gyakorlatot. (Na jó, azért van, csak... nem hangsúlyos úgy, mint tavasszal.)

Kicsit olyan, mintha inkább terápiára járnék néha. Ott többnyire önmagam vagyok, és egy biztonságos közegben (értsd: ahol mindenki a saját fejlődésével van elfoglalva) próbálom bontogatni a szárnyaimat, feszegetni a határaimat. Addiktív, azt kell, hogy mondjam.
Tartozom valahova. Sok éve vonz Zsolt és az, amit tanít. Vagy inkább ahogy tanít...? Vagy csak az odatartozás maga az, ami köt? S köt vajon, vagy hálót ad, amibe lehet egy kicsit kapaszkodni?
Mit kell még adnia ennek az egésznek, ami miatt majdhogynem olyan eltökélten megyek, mintha valami fontos múlna rajta? Sokszor az edzés (egy-egy vicc, egy "hogy vagy", vagy egy nyújtás közben felmerülő gondolat) is válaszol a kérdéseimre. Nem hiszem, hogy a mabo, vagy maga a Pi Quan. Ami közben történik inkább, az...!

Az alapállások, az ütések és a nyújtás milyensége igen pontos képet ad a lelkiállapotról. Zsolt talán ebből az összképből képes olvasni, s úgy tudja meg, hogy vagyunk épp. Hogy nem piszkál, ha valakinek valódi fájdalma van, és látja, hogy minden tőle telhetőt megtesz; de a végletekig megpróbál kihozni a sodrunkból, ha csak kifogásokat gyártunk. Érezni lehet ezt is ugyanis - ez is afféle hazugság, csak magunknak mondjuk.
A gyakorlatokban megmutatkozik, mennyire vagyunk épp koncentráltak, mennyire "vagyunk ott". Hogy stabilak vagyunk-e, vagy rugalmasabbak-e épp aznap.
Megmutatkozik mindez az apró reakciókban is: melyik viccre kapod fel a fejed, vagy milyen témákról kezdesz eszmbecserébe. Abban is, mikor sértődsz meg. Abban is, mennyire jól tudod épp utánozni az új mozdulatokat, amiket tanulsz.

Sokszor érzem azért, hogy nincs meg a harci kedv. Hogy inkább otthon maradnék és (d)önteném be a meleg kakaót tejszínhabbal és mellé olyan filmet néznék, ami elfeledteti az összes bajom. De az esetek 99%-ában inkább lemegyek a kungfu edzésre, még ha ez azt is jelenti, hogy az elhatározás pillanatától kezdve kényszerítenem kell magam, és az odaúton többször feladom, hogy én ma váljak nagy harcossá.
Aztán, odaérve már jó: teszek valamit magamért. A mozgás jó hatással van a testre, annak minden funkcióját javítja és rengeteg betegség megelőzésében szerepe van! A lelket is gyógyítja sokszor: a combos erősíti a belső szilárdságot, a nyújtásokkal és a csikunggal felszabadulhat mindig legalább valami apróság, ami feszülésben tartott.

Lehet, hogy ennyi elég is: szükségtelen tán mindenre egyszerre tudni a választ. Manapság népszerű frázis az elengedés, s bár egy pillanat műve, mégis, komoly munka rejlik eme pillanat mögött. Ami itt van, az nem látványos... Vagy nem úgy. Vagy nem rövid idő alatt. Máshogy érződik: mintha a szív és a köldök közötti terület lenne szilárdabb.

Nem tudom, hova vezet ez az út, de azt igen, hogy eddig jót tett. A sebesülések erősítenek, a piszkálás, ha tartod magad, megszűnik. Mint az életben a legtöbb mindennek, ennek a tevékenységnek is mögé szükséges nézni, hogy meglássuk, amit keresünk.

Aztán pedig csodálkozni, mikor ugyan fájó combokkal, de stabil gyomorral és szívvel mész végig másnap az utcán, és átélheted: "meg tudom csinálni".

Fotók forrása: Magyar Xing Yi Quan Iskola/Bács Nikolett és wallpaperspack.info

Bejegyzés eredetije: maryannvalleys.hu 

Ha neked is van olyan terület az életedben, amin változtatni szeretnél (akár lelki, akár egészségügyi dolog), szeretettel várunk minden második kedd este 20 órakor, a Jáde Sárkány Mozgásközpontban!

 Xiang Gong - "Illatos torna" nevű csikung tanfolyamunkon olyan módszert tanulhatsz meg, melyet otthon, egyedül is tudsz gyakorolni. Nagyon könnyed és laza karmozgásból álló gyakorlatsor, melynek segítségével megtisztulnak a különböző szervekhez tartozó energiapályák, és eltűnnek az ezeken kialakult blokkok.

Videó a tanfolyamról ITT.

 

Elérhetőségeink

www.kungfu.sport.hu

hello@sarkanylovasok.hu

FB-on is megtalálsz minket:

Magyar Xing Yi Quan Iskola - Katt ide!

Jáde Sárkány Mozgásközpont - Katt ide!

Edzéseinkről bővebben itt olvashatsz.

Iratkozz fel YouTube csatornánkra!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://mindennapokharcosai.blog.hu/api/trackback/id/tr1213406309

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása