Gyermek Kung Fu Oktatás

2019. február 28. 19:37 - Sárkánylovasok SE

Évek óta nagy az érdeklődés Iskolánkban egy gyermek csoport iránt, ezért 2019 elejétől a Magyar Xing Yi Quan Iskolában is elindul a gyermek kung fu oktatás!

A harcművészet több, mint megtanulni helyesen ütni, vagy rúgni…


Ez egyfajta életszemlélet, mely által teljesebb, egészségesebb felnőttek válhatnak gyermekeinkből mind testileg, mind lelkileg. Sokaknak közülük problémát okoz kortársaik között barátokat találni, beilleszkedni. Nekik különösen nagy támaszt ad egy olyan közösség, ahol hasonló gondolkodású fiatalokkal lehetnek együtt. A tradicionális kínai harcművészeti iskolák mind családias légkörben működtek. Az együtt edző gyerekek és felnőttek egy nagy összetartó családdá kovácsolódtak a kung fu által. Iskolánkban mi is ezt a légkört igyekszünk fenntartani. Hisszük, hogy a gyermekek is igénylik, és jól érzik magukat egy ilyen jellegű környezetben, mert mindez hozzájárul ahhoz, hogy később ők is támogató, és pozitív beállítottságú felnőtté válhassanak.

Ki tartja az edzéseket?– A kung fu órákat Iskolánk szakképzett instruktora, Vörös Mátyás tartja. Matyi gyakorlottan mozog a fiatalok között, 2013 óta foglalkozik gyermek oktatással. Rendszeresen tart vidéken képzéseket, melynek keretein belül a fejletlenebb települések gyermekeinek kíván sportolási lehetőséget biztosítani, valamint pozitív emberi értékeket közvetíteni.


Hány éves korosztály számára indult a képzés?

– 9-16 éves korig várjuk a tanulni vágyó fiatalokat.Hogyan épül fel egy edzés?
– Az órák minden alkalommal változatosak, nincsenek egy sablonra ráhúzva. A pusztakezes elemek mellett helyet kapnak a pajzsok, a botok, és egyéb koordinációt fejlesztő eszközök is. A készségfejlesztés játékos feladatokon keresztül történik (például: reflexgyakorlatként szivacslabdákkal kidobósozunk). Edzéseinken nincs katonai szigor, arra törekszünk, hogy a gyerekek megszeressék a mozgást, és természetes részükké váljon a sportolás.Iskolánk nagy hangsúlyt fektet az egészségfejlesztésre, és annak megőrzésére. Edzéseinken éppen ezért megtanulhatják, hogyan mozogjanak “helyesen”, hogyan vigyázzanak ízületeikre. Minden edzés elmaradhatatlan eleme a szakszerű bemelegítés, és nyújtás, majd ezt követően ismerkednek meg az ütések és alapállások minden fortélyával.A kung fu-ban az a jó, hogy játékosan is tanulható. Változatos koordinációs feladataival, nem mindennapi gyakorlataival észrevétlenül fejleszti a gondolkodást és a kreativitást. Így jótékony hatását hamar észre lehet venni a hétköznapokban is.

Mikor vannak az edzések?
– Az edzések időpontja: hétfő és szerda 16:00-17:30.
Iskolánk órarendjét ITT találod

Mennyibe kerülnek az órák?
Az első alkalom INGYENES-en kipróbálható. Az edzések havidíja: 9000 Ft/hó (2 x 1,5 óra).

 

Szólj hozzá!

A mozgás, mint meditáció

Edzőtársunk, Modu tollából

 

Ha azt mondják neked: Meditálj!6.jpg
Mi az a kép, ami elsőre beugrik?

A többségnek egy lótuszülésben ülő ember, csukott szemekkel, amint próbál semmire sem gondolni. Igaz?

A minap olvastam egy FB bejegyzést, amiben valaki azt ecsetelte, mennyire nem lehet egy lapon említeni a mozgást és a meditációt.

Úgy gondolom, ez elég sokat elárul a meditációról kialakult képről.

Pedig ha tudnák, hogy a mozgás és a meditáció egyáltalán nem zárják ki egymást. Sőt! A kínai belső harcművészeti rendszerek voltaképpen ezek ötvözetére épülnek!

Tovább
Szólj hozzá!

Amikor a tanítvány kérése meghallgattatik

2017. november 29. 18:30 - Sárkánylovasok SE

- Tanítványunk, Krisztina tollából -

Szokás mondani, hogy vigyázzunk, mint kérünk, mert még a végén teljesül. Így esett ez az egyik tanítványunkkal is. Az alábbiakban törhetetlen lelkesedéssel számol be ezen élményéről. 

A befektetett energia mindig megtérül: nem vész el, csak átalakul.

Egyik nap erősebbek, vagy lazábbak vagyunk, míg akár a kövezkező nap ennek az ellenkezője is előfordulhat. Befolyásolja, hogy mit éltünk át aznap, mennyire süt a Nap, mit ettünk, és a többi.

Tovább
Szólj hozzá!

Gyávának neveltek, de bátran szeretnék élni

2017. november 01. 23:06 - Sárkánylovasok SE

- Egy új tanítványunk érzései a kung fu edzésekről -

E. is nemrég kezdte nálunk az edzéseket, s lehetőségeihez és élete alakulásához mérten jött le testét és lelkét erősíteni. Az alábbiakban az ő tapasztalatairól olvashattok.
Figyelem! Igen bölcs gondolatokat tartalmaz, mely gondolkodásra késztethet!

Tovább
Szólj hozzá!

Fejjel lefelé - avagy miért is kezdtem (újra) kung-fu-zni

2017. október 19. 13:45 - Sárkánylovasok SE

- Egy régi/új tanítványunk tollából -

Már több, mint egy hónapja elindult az új, kezdő csoportunk, s megkértük az újonnan érkezetteket, hogy ha van kedvük, számoljanak be tapasztalataikról. Meséljék el, hogyan, honnan, milyen indíttatásból érkeztek, és mit vártak és/vagy kaptak a kung-fu-tól eddig.

Íme az ősz első beszámolója! Fogadjátok szeretettel.

Azt hiszem, hogy a cím kicsit magyarázatra szorul, szóval kezdjük az elejéről végéről. Mit jelent, hogy “újra” kezdtem?

Kamaszkoromban kb. kilenc évig jártam edzésre, heti legalább kétszer, sőt, még versenyezni is eljutottam. Ennek már úgy jó tizenkét éve (kis matekkal be lehet lőni, hogy most taposom a 30-as éveim elejét). Az érdekes innen majd az lesz, hogy marhára nem a bunyókra, a technikákra vagy az erőnléti részére emlékszem vissza szívesen, hanem arra, hogy emberileg mit kaptam tőle.

Hiszem, hogy sok mindent azért értem el az életben, mert kung-fu-ztam, s használtam, amit ott tanultam: egyebek között a küzdőszellem erejét, az önkontrollt, a kitartást.

Tovább
Szólj hozzá!

"Egyetlen szem szezámmagos pogácsa"

2017. szeptember 20. 13:20 - Sárkánylovasok SE

sesame_cake.jpg

Lin-csi kolostorában egy reggel ezzel a kérdéssel fordultak az apáthoz a szerzetesek.

- Mondd, apát! Mi az a tanítás, mely túlmutat Buddhán és az összes pátriárkán?

- Egy szezámmagos pogácsa – felelt azon nyomban Lin-csi, aztán nagy nyugalommal fürkészte szerzetesei arcát. A hívek zavartan fészkelődtek, majd az egyik megkérdezte.

- Tréfálsz, apát?

- Nem tréfálok, ez a valóság – állította Lin-csi, majd látva a szerzetesek tanácstalanságát, így folytatta.
- A szezámmagos pogácsa valóban túlmutat Buddhán és a pátriárkák minden tanításán. A szezámmagos pogácsa semmit sem szimbolizál, pogácsa csupán, talányok és magyarázatok nélkül. Nem így a Tanítás, mely tökéletlen mesterek tökéletlen szavaiból áll, s az utódok örökké ezeket magyarázzák. Hívek! Ha tökéletes tanításra vágytok, nézzétek meg jól a pogácsát! Ne vesződjetek többé szent könyvek betűivel, ne kínlódjatok szikkadt agyú mesterekkel, ne erőlködjetek, ne akarjátok érteni az írást. Vessétek el az írott hagyományt, vessétek el a példát. Nem ezekben van a teljesség, a megnyugvás. A Tanítás harsogó hívság, a szezámmagos pogácsa a csendes valóság – szólt Lin-csi apát, s már sarkon fordult volna, amikor utánaszólt az egyik tanítvány.

- Mester! Téged se hallgassunk ezután?

- Akik a pogácsa valós természetét már föltárták, kiálltak minden próbát - válaszolta az apát. - Azok felém se nézzenek többé! De akik még nem tudják, mennyire terhes minden titok, minden tudás, és akik még nem tudják, hogy nem érdemes az Úton cipelni mást, csak egyetlen szem szezámmagos pogácsát, azok kolostoromban megvárhatják, míg lekopik róluk a sok régi okosság. Akkor aztán ők is mehetnek tovább –válaszolt szerzeteseinek Lin-csi apát, kolostorában, a Huo-to folyó partján.

(Su-la-ce - Reggeli beszélgetések Lin-csi apát kolostorában)

Szólj hozzá!

"Én nem nevezem magam mesternek"

2017. augusztus 20. 09:31 - Sárkánylovasok SE

[

A fontos az, hogy tiszteljük a szellemet, és ne a névre és rangra figyeljünk. Van, aki igazi dolgot tanít, mégsem hívja magát mesternek, de akik előbbre tudtak jutni a tanításai által, mesterként bánnak vele.
Az üres cím eltűnik, de a lényeg megmarad.

[

Ha valaki becsap másokat, furcsa stílust és buta elméleteket oktatva, és a tanítvány végigmegy szertartásokon, ahol hűséget esküszik neki, mesterének nevezve őt, és aztán a tanítvány rádöbbenve a tanításai képtelenségére, elkezdi gyűlölni őt, hol lesz akkor a mester?
Csak az üres cím marad, és a lényeg elveszik.

[

Ha a tanítvány fejlődik, akkor gyakorlatilag van mestere. Ám, ha akár ezerszer meghajol is, és ezerszer mondja is ki a szót, hogy mester, mégsem fejlődik, mi a rang értelme akkor?

[

Forrás: Andrzej Kalisz - Kung Fu Forradalom

 xing_yi_quan_labnyom.jpg

kungfu.sport.hu

Szólj hozzá!