Kezdő harcművészek 1. – Lélegezz!

2016. augusztus 20. 11:45 - Sárkánylovasok SE


Eldöntötted, hogy harcos leszel, de fogalmad sincs, mi vár rád az edzéseken? Kezdő harcművészek sorozatunk pont neked szól, mellyel segítünk eloszlatni a kezdeti félelmeket, és felkészítünk arra, amivel nálunk találkozni fogsz.
Vágjunk bele!

„Egyvállszéles állás… és… LEVEGŐ!” – szól a Mester. A jól ismert rituális mozdulat kíséretében mindenki vesz három mély levegőt. Kezdődik az edzés!
Bemelegítésként néhány perc ugrálás, és már most érzed, hogy elfogyott belőled a szusz, kapkodod a levegőt, szúr az oldalad. Kemény menet volt, és a java még csak ezután jön!

A legelső lecke: LÉLEGEZZ!

 

Megfigyelted már, hogy stresszhelyzetben felgyorsul a légzésed? A félelemtől meg elakad… Szinte megfulladsz, ha zavarba hoznak. És persze legtöbbször akkor sem lélegzel tudatosan, amikor nyugalmi állapotban vagy.
Gondoltad volna, hogy teljes tudatállapot-változást érhetsz el pusztán légzésszabályozással? És hogy egy jól kigyakorolt légzéstechnika fájdalomcsillapító hatással is bír? Érdekel, mi a hasi légzés, a fordított hasi légzés, és miben különböznek attól, ahogy most lélegzel?
Ezeket mind-mind meg fogod tapasztalni, és egy kis odafigyeléssel a mindennapi életben is nagy hasznát fogod venni.

cold-air.jpg

 

A kezdő harcművészek elsődleges feladata a helyes légzés elsajátítása. Erre számtalan gyakorlattal fogsz találkozni az edzéseken. Megtanulod, hová és hogyan szívd be, mikor és milyen gyorsan fújd ki a levegőt. Rájössz, hogy a légzés nem csak egyféleképp működik, a különböző helyzetekben más-más technikák segítenek. És bizony ha helytelenül csinálod, keményen hátráltatni is tudod magad. Például ha nem fújod ki eléggé egy hasra érkező ütésnél.

Kezdő harcosok gyakori hibája, hogy erős összpontosításkor vagy fájdalom hatására önkéntelenül benntartják a levegőt. Ilyenkor nagyon aprókat, épphogy csak lélegeznek. Egyszerűen elfelejtenek levegőt venni! A leblokkolás egyik fő oka, hogy nincs megfelelő oxigénellátás, nincs ami tuningolja az agyat és az izmokat. Edzéseken gyakran fogod hallani a „fújd ki a levegőt” felszólítást. Bármilyen röhejesen hangzik is, erre az elején bizony mindenkit külön figyelmeztetni kell. Aztán megszokod, és minden stresszes szituban eszedbe fog jutni ;)

 air.png
Három alapvető légzéstechnika, amivel már az edzések elején megismerkedsz:

1. Hasi légzés
Mindennek ez az alapja. Kitartó gyakorlással elérhető, hogy a légvételek egyre mélyebben töltsék meg a tüdőt, amivel jelentősen növelhető a kapacitás és aktiválhatóak bizonyos energiapályák.  
Beszívásnál az alhasra koncentrálsz, a tüdődet alulról fölfelé haladva töltöd meg levegővel. Kilégzésnél arra figyelsz, hogy az alhas befelé mozduljon, és az tolja ki fölfelé a levegőt. Ha a mellkasod helyett a hasad mozog levegővételnél, akkor kezded kapiskálni. A férfiaknak ez a típusú légzés ösztönösen jobban megy, a nők általában a tüdő felső részéből lélegeznek, így nekik kicsit jobban oda kell figyelni.

2. Ellazulást segítő légzés 
Örülnél, ha kapnál egy olyan technikát, amivel pillanatok alatt relaxált állapotba tudsz kerülni? Legjobb ezt nyújtásnál begyakorolni, amikor elérted a határaidat. Vegyél egy nagy levegőt, tartsd bent 2-3 másodpercig, majd lassan fújd ki. Közben figyelj az ellazulásra. Gondolj arra, hogy az az izom, ami most éppen szétszakadni készül és baromira fáj, a kifújással elkezd oldódni. Mire a tüdőd kiürül, érezni fogod, hogy 2-3 centit még enged az izom. 20-30 légvételből meg is van az angolspárga ;)

3. Gyors, dinamikus légzés
Egy harcművészeti edzés mégiscsak a harcról szól. Ütések, rúgások követik egymást, először csak önállóan, majd párban gyakorolva. Nagyon fontos, hogy a megfelelő pillanatban tudd kiüríteni a tüdődet, máskülönben igen kellemetlen élményekben lesz részed. A gyors, dinamikus kifújással a törzsed egy kemény, ellenálló felszínné áll össze, megfeszülnek az izmok, a bordák közelebb kerülnek egymáshoz, a belső szervek helyzete stabilizálódik. 
DE ez csak akkor működik, ha előtte már megtanultad a helyes hasi légzést! Ilyenkor minden egyes kifújás felér egy haspréssel, ezért az alapozó edzéseken nem végzünk külön hasizom erősítő gyakorlatokat.

 

Aztán ha már a légzés úgy-ahogy megy, jön az egyik legkomolyabb kihívás: ereszd ki a hangod! Most lehet, hogy nem tudod elképzelni, mi ebben a nehéz, de az emberek többségében hatalmas a gátlás, ha ok nélkül kiabálni kell. Itt az ideje, hogy megtanulj egy jóízűt üvölteni! Egy csomó feszültséget felszabadít.

És most jön a hab a tortán: a csapat közös ereje. Elképesztő energiája van annak, ha sok ember egyszerre, egy ritmusban lélegzik. Erősíteni tudjuk egymást, ha megtanulunk együtt dolgozni, egyszerre mozdulni és egyszerre lélegezni. A tapasztaltabb tanítványok segítenek megtalálni a közös „hangot”, nincs más dolgod, csak követni őket! Idővel kialakul benned is az a belső ritmus, amire a kung fu gyakorlásához szükséged lesz. Ezért nem edzünk zenére (legalábbis az elején).

A belső stílusú irányzatok alappillére a Qigong, vagyis az életenergia működésének megtapasztalása és irányítása. A Qigong csak akkor lesz igazán jó, ha elsajátítod hozzá a helyes légzéstechnikát. Ezen kívül a nyújtásnál, az erőnléti gyakorlatoknál, az állóképesség fejlesztésénél, és tulajdonképpen minden feladatnál nagyon sok múlik azon, hogy mennyire tudsz odafigyelni a levegővételre, amíg rutinszerűvé válik.

Készen állsz, hogy megtedd a következő lépést? Vegyél egy nagy levegőt, tartsd bent 2-3 másodpercig, majd fújd ki és lazítsd el magad.

xyq_logo_feher_kicsi.jpg

Elérhetőségeink

www.kungfu.sport.hu

hello@sarkanylovasok.hu

FB-on is megtalálsz minket:

Magyar Xing Yi Quan Iskola - Katt ide!

Jáde Sárkány Mozgásközpont - Katt ide!

Edzéseinkről bővebben itt olvashatsz.

Iratkozz fel YouTube csatornánkra!

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://mindennapokharcosai.blog.hu/api/trackback/id/tr928692952

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása