Kezdő harcművészek 5. - Csak lazán!

2016. november 20. 11:44 - Sárkánylovasok SE

Eldöntötted, hogy harcos leszel, de fogalmad sincs, mi vár rád az edzéseken? Kezdő harcművészek sorozatunk pont neked szól, mellyel segítünk eloszlatni a kezdeti félelmeket, és felkészítünk arra, amivel nálunk találkozni fogsz.

 Amikor meglchloe_2.jpgátod egy-egy keresel.jpgbemutatón vagy a filmeken a harcosok extrém lazaságát, fogadjunk, hogy tátva marad a szád…

 …és rögtön el is megy a kedved az egésztől.

 Átlagember erre tökéletesen alkalmatlan,
te sem leszel képes rá soha.
És részben igazad is van.

De nem az állóspárgától leszel jó harcos :)

 

Edzéseinken kivételes hajlékonyságot igénylő gyakorlatokkal elég ritkán fogsz találkozni. Viszont a "lazaság" kiemelt szerepet kap nálunk is, nem is akármilyen értelemben! 

Tudtad, hogy a tradicionális belső kung fu stílusok különbséget tesznek
a lazaság és az izmok nyújtottsága között?


Nézzük miről is van szó!

 Ötödik lecke:
LAZULJ EL!


Nyújtás

A sérülések megelőzése és a mind nagyobb mozgásszabadság elérése érdekében nálunk is kiemelt hangsúlyt kap a nyújtás (vagy mai divatos szóval élve: stretching). Az edzések első felében, a bemelegítés után közvetlenül egy hosszabb nyújtó hatású rész következik, hogy utána a technikák végrehajtása zökkenőmentesen menjen.

p1010368.JPGA nyújtás segítségével őrzöd meg tested mobilitását.

Megakadályozza, hogy az edzések (és a mindennapok) során erőteljesen használt – vagy egyáltalán nem használt – izmaid megrövidüljenek, és ezáltal korlátozzák ízületeid mozgásterjedelmét. A mozgásterjedelem az ízület mozgáshatára, amit még sérülés nélkül elvisel. 
Nyújtás során az ízületeket körülvevő izmok hosszát növeljük lépésről-lépésre, ami nemcsak csökkenti a sérülésveszélyt, hanem visszarendezi az izmokat és segít helyrehozni a sérült rostokat.

A nyújtás épp ezért minden típusú/jellegű edzésnek része kellene legyen! Számos egészségügyi problémától és sérüléstől kíméled meg magad, ha alaposan megtanulod és rendszeresen alkalmazod.

Biztos láttál már korukat meghazudtoló lazasággal mozgó idős emberekről készült videókat. Az ő titkuk csupán annyi, hogy nem hagyták abba általános iskola végeztével a nyújtó gyakorlatokat. Lehet, hogy utáltad a suliban, de később majd hálás leszel magadnak, hogy volt erőd újra elkezdeni.

Mi megtanítjuk neked, hogyan kell helyesen nyújtani, mire figyelj, és miképp fogsz tudni mindig egy kicsit rátenni a már elért szintre meghúzódás nélkül. Fájni fog, azt garantáljuk, de megéri a szenvedést. És végül is harcosképzésen vagyunk vagy mi... 
Egy idő után majd te is elkezded mantrázni kedvenc jelmondatunkat: "Van még benne 5 centi!" Amint ezt elhiszed, onnantól könnyebb lesz ;)

Aztán ha már önállóan is megy, a legtöbbet akkor teszed önmagadért, ha nem csak az edzések, hanem a mindennapi rutinod részévé teszed a nyújtást, hogy idősebb korodra is megőrizd mozgékonyságodat!

kep_004_1.jpg
Van azonban egy másik lazaság is, amit a belső harcművészeken kívül kevesen gyakorolnak: 


A test ellazultsága


A lazaság ilyen értelemben nem egyenlő a nyújtott izmokkal!

Hiába tudsz lemenni spárgába, érinted meg az orroddal a lábujjadat, vagy tekered magad karikába, a tested attól még maradhat merev és feszes.
Az a jellegű laza állapot, amit mi keresünk, az izomtónus minimálisra csökkentésében rejlik.
Ezt tudni kell kivitelezni testszinten vagy egy-egy izomcsoportra értve, különféle statikus állások, sőt mozgás közben is!


Próbáld ki:
Ülj kényelmesen egy székre. Kapcsolj valami kellemes zenét, vagy legyen teljes csend körülötted, ahogy jólesik. Kivételesen ne hunyd le a szemed, mert nem fogsz tudni olvasni ;)
 Most fejtől lefelé haladva kezdd elengedni magad, lazítsd el teljesen a tested és az agyad is. Ha úgy érzed, hogy elérted a „lazaságot”, figyeld meg a vállaidat. Fel van húzva, van benne még egy kis feszesség, igaz? Hát engedd le, és lazíts! Az álladat picit billentsd lefelé és húzd vissza kényelmesen a nyakad felé. Hagyd, hogy lógjanak a kezeid. Most figyeld meg az ujjaidat! Enyhén ökölbe van zárva a kezed? Rázd meg jól a kézfejed, hagyd csapódni az ujjaidat, ezután engedd el megint. Na, volt benne még feszültség? Nézzük az arcodat! Össze van húzva a szemöldököd, kicsit feszes a szád, egy leheletnyit összeszorítod a fogaidat? Hát ezeket is lazítsd el! Húzd végig az ujjaidat a szemöldöködön az orrodtól kifelé, hagyd, hogy a homlokodon a ráncok kisimuljanak. A szád legyen résnyire nyitva, fogak nincsenek összeszorítva, nyelved lazán fekszik a helyén és a hegye hozzáér a szájpadlásodhoz közvetlenül a fogaid mögött.
Magad is tapasztalhatodhejce-kungfu_095.jpg, hogy az ellazulás nem is olyan könnyű. Segít benne a légzés, és fontos, hogy az elméd is elcsendesedjen és a feladatra fókuszáljon. Az egész testeden végigmehetnénk, és rengeteg apró merevséget, feszültséget találnánk a „laza” állapotodban. Ne aggódj, ezzel nem vagy egyedül! A nagy rohanásban észre sem vesszük, hogy mennyire befeszülünk, aztán meg képtelenek vagyunk kiengedni.

Edzéseinken megtanulod majd a teljes ellazulás képességét. Amint sikerül elérned, úgy érzed majd, mintha nem is lenne tested! Felemelő! :)

A belső stílusok jellegzetessége, hogy az átlagos harcosok „felgyúrt” testével ellentétben az „ellazított” testet hangsúlyozzák. Ennek oka, hogy belső stílusokban az elsődleges cél a Qi megerősítése és használata a test védelme érdekében, a Qi szabad és egyenletes áramlásához viszont a test könnyedsége és ellazultsága elengedhetetlen.


Harcművészeti szempontból kétféleképp tehetjük ellenállóvá a szervezetünket:

  1. Egyre erőteljesebb fizikai behatásokkal erősítjük a csontokat és izmokat, aminek következtében kitolódik fájdalomküszöbünk, a test felszínei tömörré válnak és egyre kevésbé sérülnek.
  2. Megtanuljuk felerősíteni és testünk védelme érdekében a kívánt helyre összpontosítani belső energiánkat. Erre a képességre Qigong gyakorlással tehetünk szert.

E kettő kombinációjának alkalmazása a tradicionális kung fu sajátja. Stílustól függően más-más arányban, de rendszerint mindkettő jelen van a harcosok képzésében.


Egy tradicionális, belső stílusok közé tartozó kung fu minden esetben egy Qigong rendszerrel párosul. 
 

A Qigong adja a Xing Yi Quan valódi erejét is. Gyakorlásával helyreállíthatod és megőrizheted az egészségedet, kitartó munkával érezhetővé és mozgathatóvá válik saját életenergiád.

A test ellazulásának előfeltétele a „laza” elme. A katonai szigor megöli a Qigong-ot, emiatt is találkozhatsz nálunk harcművészeti berkekben szokatlanul „laza” hangvételű edzéssel, sok poénnal, baráti stílussal.
Már az alapozó időszakban megmutatjuk, hogy milyen technikákkal nyugtathatod meg a túlpörgetett agyadat. Az alapedzések át meg át vannak szőve egyszerűbb Qigong gyakorlatokkal, az első évet követően pedig a kifejezetten erre szánt edzéseken tanulunk magasabb szintű egészségfejlesztő és harci Qigong-ot.

hejce-kungfu_221_1.jpgA képen:
San Ti Shi - a Xing Yi Quan elsődleges faállása

Qigong 

A Qigong valójában a szervezetünk bio-elektromágneses energiájának kezelésére és fejlesztésére szolgáló technikák rendszerezett gyűjteménye. Egy rendkívül ősi és széles körben használható módszer a holisztikus gyógyítás és öngyógyítás terén. Harcművészeti szempontból a Qi pajzsként alkalmazható a szervezetünket ért behatások semlegesítésére, valamint a fizikai korlátokat meghazudtoló erőre tehetünk szert általa. A törésgyakorlatokon keresztül például remekül megtapasztalható a harci Qigong működése.

 

Láthatod tehát, hogy a nyújtás és a lazítás két különböző dolog, de egyik sem nélkülözhető!

Nyújtással növeled a mozgástartományodat, ezáltal a mozgásod minőségét is. Visszanyered rég elveszettnek hitt rugalmasságod, és csökkented a gyakorlatok kivitelezése közben fellépő sérülések veszélyét.
Lazítással éred el, hogy a tested és az elméd relaxált állapotba kerüljön minden felesleges feszültségtől mentesen, ennek eredményeként a Qi harmonikusan tölti fel, regenerálja, és belülről erősíti meg a szervezetedet.

xyq_logo_feher_kicsi.jpg

Elérhetőségeink

www.kungfu.sport.hu

hello@sarkanylovasok.hu

FB-on is megtalálsz minket:

Magyar Xing Yi Quan Iskola - Katt ide!

Jáde Sárkány Mozgásközpont - Katt ide!

Edzéseinkről bővebben itt olvashatsz.

Iratkozz fel YouTube csatornánkra!

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://mindennapokharcosai.blog.hu/api/trackback/id/tr6711819467

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása