Xing...mi??

Xing Yi Quan 

Így hívják azt a belső stílusú kung fu-t, amit nálunk tanulhatsz.

A stílus nevének jelentése: A Forma és a Tudat ökle

A kínai harcművészetek egyre népszerűbbek a nyugati világban. Ez különösen igaz a belső stílusokra, mint a Xing Yi Quan, a Tai Ji Quan vagy a Ba Gua Zhang.

A mai emberek már tudják, hogy a harcművészetek gyakorlása nem csak önvédelmi célt szolgál, hanem kiváló hatással van az egészségre is.

Ez nem meglepő, ha meposter_from_postermywall67.jpggértjük, hogy a kínai belső harcművészetek a Qi elméletén alapulnak, és valójában a Qigong (csikung - belső energia művelése) részeinek tekintik őket. A Qi az univerzum természetes energiájának kínai elnevezése.

A Qigong ennek az energiának, különösen testbeli áramoltatásának tudománya. A kínaiak a Qi-t több mint négyezer éve tanulmányozzák, és megtanulták, hogy hogyan alkalmazzák ezen energetikai tudást a meditációban és bizonyos mozgásokban, a testi és a mentális egészség javítására valamint az életerő megnövelésére. Megtalálták a módját, hogy a Qi alapelvének segítségével, az izom erejét többszörösére növeljék.

Habár a Xing Yi Quan-t belső stílusnak tekintik, a védekezés és az alkalmazás elmélete és alapelvei különböznek a legismertebb belső stílus, a Tai Ji Quan elveitől. Amíg a Tai Ji Quan erőkifejtése lágy, mint egy ostor, addig a Xing Yi Quan ereje inkább a nádhoz hasonlít. Az elején lágy, a végén viszont kemény. A Tai Ji Quan-ban a támadás is védekezés, míg a Xing Yi Quan-ben a védekezés is támadás. A Xing Yi a közelharcra koncentrál. Ereje belül lágy, de amikor szükséges, kívül kemény.

A kezdő elsőre a Xing Yi Quan-t könnyebben tanulhatónak fogja látni, mint sok más stílust, mégis hosszú idő szükséges a megértés és az alkalmazás mélyebb szintjéhez. Ebből kifolyólag a stílus kiváló olyan kezdőknek, akiknek még semmilyen tapasztalata nem volt belső stílusokkal. Második belső stílusként viszont kiváló olyanoknak, aki elmélyültek már valamely más belső stílusban.

Meg kell értenünk, hogy szemléletekből és a filozófiából sok különböző ág és edzésmódszer nőtt ugyan ki, de a rendszer szellemében és elméleti alapjaiban nem változott. A legfontosabb ebben a stílusban, hogy a belső művészetet megértsük, ezáltal új szögből és nézőpontból szerezhetünk rálátást a kínai harcművészetekre.


image001.gif

A stílust Yue Fei tábornok hozta létre kb. 1000 éve. Katonai harci kiképzésnek szánta, hogy az újoncok számára lehetőséget nyújtson egy hatékony harcművészet elsajátítására, amely rövid időn belül kifejleszti a támadó és védekező képességet. Ezért van csak öt alap harci stratégiai mozdulat benne.

Ennek ellenére elmélete mély, harci hatékonysága nagyon magas. Mivel katonai harci stílusról van szó, a hangsúly inkább a támadáson van mint a védekezésen, a mozgása pedig egyenesen előre halad. Mindazonáltal a gyakorlás legfontosabb része a harci szellem edzése. Ezáltal a gyakorló képes éberségét, tudatosságát és a harci morálját magas szintre fejleszteni.

 Like-old Facebook oldalunkat, hogy ne maradj le a jó tartalmaktól, és a fontos hírekről!

 > Kattints ide!  <

 

Nézd  csak!

Ebben a videóban iskolánk vezetője,

Balogh Zsolt és tanítványai láthatók a 2010-es EXPO-n.

xyq_logo_feher_kicsi.jpg

Elérhetőségeink

www.kungfu.sport.hu

hello@sarkanylovasok.hu

FB-on is megtalálsz minket:

Magyar Xing Yi Quan Iskola - Katt ide!

Jáde Sárkány Mozgásközpont - Katt ide!

Edzéseinkről bővebben itt olvashatsz.

Iratkozz fel YouTube csatornánkra!

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://mindennapokharcosai.blog.hu/api/trackback/id/tr758445876

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása