Kezdő harcművészek 2. - Kitesszük balra! …a MÁSIK balra!

2016. augusztus 29. 09:52 - Sárkánylovasok SE

Eldöntötted, hogy harcos leszel, de fogalmad sincs, mi vár rád az edzéseken? Kezdő harcművészek sorozatunk pont neked szól, mellyel segítünk eloszlatni a kezdeti félelmeket, és felkészítünk arra, amivel nálunk találkozni fogsz.

Tipikus jelenet: folyik az edzés, egymás után jönnek az ismert gyakorlatok, majd a Mester az egyik mozdulatnál azt mondja: “Kitesszük balra!”
...és az újonc gondolkozás nélkül megcsinálja jobbra. Mert arra szokta meg. Kis híján beleszáguld egy ütésbe.
Ilyenkor a Mester átmegy „légiirányítóba”, és terjedelmes mozdulatokkal tereli a kissé megszeppent tanoncok figyelmét a helyes irányra. Ez persze mindig nagyon vicces, és rögtön feloldja az átmeneti feszültséget :)

Na de mi is történik ilyenkor?

A második lecke: KÉSZSÉGFEJLESZTÉS


Az első hónapokban egyfolytában
azzal szembesül a kezdő harcművész, hogy muszáj a többiekről lesnie, mert magától belezavarodik. Szokatlan a mozgásforma, sok az új tanulnivaló, erőteljesen igénybe veszed a szellemi és fizikai képességeidet. Eleinte úgy érzed, hogy képtelenség ennyi mindenre odafigyelni. Ráadásul a dolgot az sem segíti, hogy a Mester a csapattal szemben helyezkedik el, és általában nem tükörben mutatja a feladatot. 
A tanulási fázisban ez a bizonytalanság teljesen természetes.

Néha a rutinosabbak is tévesztenek. A Mester időnként le is teszteli a figyelmüket, és például szóban azt mondja balra, de jobbra kezdi el a feladatot. Te meg gondolkodás nélkül lemásolod azt, amit CSINÁL. Vagy ahogy korábban begyakoroltad. Mintha nem is mondott volna semmit. Ebből aztán mindenki levonhatja a tanulságot, hogy mennyire a rutinra és a mozgás utánzására van ráállva az agyunk, és hajlamosak vagyunk figyelmen kívül hagyni a szóban kapott utasítást. A többség még csak észre sem veszi, hogy ellentmond egymásnak a hang és a kép.

Na ezt hívjuk a figyelem és a tudatosság hiányának!

Ha hallottad már ezoterikus-spirituális tanításokban, hogy milyen fontos a tudatos figyelem, de nem igazán értetted, mit is kellene ezzel kezdeni, akkor itt egy kézzelfogható magyarázat a fizikai oldalról.

Nagyon sok esetben automatán, figyelem és tudatosság nélkül végzed a teendőidet. Ez színtiszta biológia, így könnyíti meg az agyad a saját dolgodat. Amit megtanultál és jól begyakoroltál, azt egyre kisebb energiabefektetéssel, egyre simábban és könnyedebben végzed el. Így fejlődik ki a megfelelő készségszinted. A tanulási fázisban felpörgetett, kognitív (megismerő) funkciókat végző agyi tevékenység csökken, a motoros idegpályák bejáratódnak. Egy olyan vezérlőközpont jön létre az agyadban, ami az adott készséget – esetünkben a megtanult gyakorlat végrehajtását – irányítja. Magyarul nem kell rajta gondolkoznod, megy magától.

146.jpgÉs itt érkezik a csavar a történetbe: bár a gyakorlás előrehaladtával a már automatizálódott cselekvés magabiztossá és bevállalóssá tesz, ugyanakkor tudatosságod és figyelmed jelentősen lankad. A rutinod áldozatává válsz! Elkalandozol, máshol járnak a gondolataid. Ilyenkor fordulnak elő kisebb-nagyobb kellemetlenségek, balesetek, amik visszahoznak a jelenbe. Az edzésen sok ilyen finom kis leckét kapsz majd, ami segít beállítani az optimális figyelmedet és veszélyérzetedet.

Ezekkel a „jelenlét” leckékkel a tudatod megtanulja, hogyha az automatizmust valami megzavarja, akkor ismét bekapcsoljon, és figyelmedet a problémára irányítsa. Ebben az állapotban már képes vagy elemezni a szituációt, kiértékelni testrészeid helyzetét, állapotát, és döntést hozol a cselekvés módosítására vagy megszüntetésére.

Az alapmozgások begyakorlásával kialakult rutinszerű technikákat éles helyzetben, az adott körülményekhez igazodva tudni kell kreatívan alkalmazni. Akár jelentős változtatásokkal, ha kell.

És ez a jellegű tudatosság és figyelem az, ami életbevágó egy harcművész számára!

Hogyha ezeket a leckéket különösebb fennakadás nélkül végre tudod hajtani, akkor mondhatod, hogy valóban jól csinálod. ;)

xyq_logo_feher_kicsi.jpg

Elérhetőségeink

www.kungfu.sport.hu

hello@sarkanylovasok.hu

FB-on is megtalálsz minket:

Magyar Xing Yi Quan Iskola - Katt ide!

Jáde Sárkány Mozgásközpont - Katt ide!

Edzéseinkről bővebben itt olvashatsz.

Iratkozz fel YouTube csatornánkra!

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://mindennapokharcosai.blog.hu/api/trackback/id/tr258693628

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása