Kezdő harcművészek 3. - A mozgás motorja

2016. augusztus 31. 15:25 - Sárkánylovasok SE

Eldöntötted, hogy harcos leszel, de fogalmad sincs, mi vár rád az edzéseken? Kezdő harcművészek sorozatunk pont neked szól, mellyel segítünk eloszlatni a kezdeti félelmeket, és felkészítünk arra, amivel nálunk találkozni fogsz.

Tanulsz és gyakorolsz. Már ismersz néhány alaptechnikát, lassan az állások neveit kínaiul is megtanulod, a számolásnál is érted, mikor hangzik el a „tíz”. Kezd összeállni, hova üt a kéz, hogy mozdul a láb. Szabad perceidben azt pörgeted a fejedben, hogy „hogyan is volt múltkor az a technika, amit nem tudtam rendesen megcsinálni”. Közben azon kapod magad, hogy minimozgásokat végez a kezed és a lábad, és azon gondolkodsz, vajon kit tudnál otthon rádumálni egy kis gyakorlásra.

Edzésről edzésre ügyesebb vagy. A Mester is egyre kevesebbet javít. De még valami nem stimmel. Még nem érzed igazán. És egyszer csak, amikor az enyhülő koncentrálás közepette végre meg is hallod, amit a Mester az elmúlt hetekben végig kántált, rájössz valamire.

A bűvös mondat:

„Csípőből indítsd a mozgást!”

Ez a harmadik lecke.

 

kh_3_king_julian.png

Először csak óvatosan próbálod, hogy a többiek ne lássák. Valami megmagyarázhatatlan okból az emberek eleinte, ha tudják, sem szívesen használják a csípőjüket. „Tök gáz riszálni egy harcművészeti edzésen. Még a végén azt hiszik, hogy lepedőakrobatának képzelem magam!” Rápillantasz a haladókra, akik viszont gátlástalanul tekerik-csavarják magukat, külön életet él a felső- és az alsó testük. „Na jó, talán mégsem annyira ciki…”

Ízlelgeted a dolgot és szép lassan megérzed, hogy így tényleg több erő van az ütésben, nagyobb húzás a rúgásban. Lazábban, dinamikusabban mozdul a tested, minimális erőfeszítéssel is szinte úszol a teremben. És nem akarsz minden második lépésnél felborulni!
Ez a
felemelő érzés eleinte csak egy-két pillanatig tart, a mozdulatoknak csak egyes fázisaiban fog sikerülni. A lényeg, hogy kövesd az érzést, és merj belelazulni!

A csípő a mozgás motorja.
Éppen ezért rengeteg időt fordítunk kilazítására, mozgékonnyá tételére. Ezt egyrészt célzott nyújtással, másrészt stabilitás-játékokkal érjük el. Egyensúlyi helyzetünket is döntően befolyásolja a láb mint tartószerkezet állapota és a medence helyes szögellése.

Próbálj ki egy egyszerű gyakorlatot: szállj fel a metróra (vagy tetszőlegesen választott tömegközlekedési eszközre). Mikor elindult, engedd el a kapaszkodót. Persze arra ügyelj, hogy elég tered legyen arra az esetre, ha esetleg felborulnál :p Szóval állj egyvállszéles terpeszben, és próbáld lekövetni a metrókocsi mozgását. Ha nem tudsz megállni anélkül, hogy ellépnél vagy elvesztenéd az egyensúlyod, kezdj el figyelni. Feszes a csípőd? Lazítsd el a farizmaidat és a derekad, enyhén rogyaszd be a térded, engedd, hogy kicsit rugózzon. Hagyd, hogy a metró imbolygása ringassa a medencéd, anélkül, hogy a felsőtested kibillenne. Térdből és vállból kompenzálj, ha kell. Na? Könnyebb lett megállni a lábadon?
(Ha nem okoz különösebb problémát a feladat, akkor próbáld meg úgy, hogy kinyújtod a térdeidet és megfeszíted a törzs- és farizmokat. Így akadályozod a csípő szabad mozgását, és hacsak nem vagy ufó, sokkal nehezebb lesz megőrizned az egyensúlyod. Ezt érzik azok, akiknek nem elég mobilis a csípőjük!)

06.jpgAz ember vázrendszerében a medenceöv - kettős boltozatú szerkezetének köszönhetően - a felsőtest súlyát a gerincoszlopról az alsó végtagokra adja át. Testünk súlyát a medence boltívének köszönhetően pillérként tartják a lábaink.

Egy kínai mondás szerint addig maradsz fiatal, amíg a lábaid erősek.

 

Épp ezért minden mozgásnak lentről fölfelé kell haladnia! A lábakból jövő erő a csípőn keresztül adódik át a test felső részébe. Amíg a medenceöv területén blokkok vannak, addig a kapcsolat a két horizontális testfél között nem lehet zavartalan. Addig ez bizonyos szinten az egész testedet befeszíti és gátolni fogja.


Jó hír viszont, hogy
a mozgás minősége jelentősen javítható a lábak megerősítésével és a csípő mobilissá tételével. Az alapozó időszakban rengeteg erre irányuló gyakorlattal fogsz találkozni.

Ide kellene eljutni az első év végére csípőmozgás tekintetében!

Áh, csak vicceltünk :) ...vagy mégsem?… Vagy mégis :D
De ha tudod hozni ezt a szintet, azért ne fogd vissza magad ;)


A laza csípő az életenergia áramlásának szempontjából is nagy jelentőségű. A köldök alatt, a test középvonalában helyezkedik el az alsó energiaközpontunk. (A testben három fő energiaközpont - kínaiul Dan Tian - található, ezekkel a Qigong edzéseken ismerkednek meg a tanítványok.) Itt tárolódik a Qi, a belső energiánk. Mozgás hatására a Qi az alsó Dan Tian-ből kiindulva tölti meg a testet és halad a végtagok felé. A csípő dinamikája osztja szét az energiát az alsótest és a felsőtest között. Ha a motor működése nem megfelelő, akkor az energiaáramlás, csakúgy mint a mozgás, megakad és darabossá válik.

A jó harcművész mozgását pedig áthatja az energia. Olyan, mint az ostor: lágy és hajlékony, de a megfelelő pillanatban kicsapódik és robban. A csípőd nélkül ezt képtelen leszel kivitelezni. Úgyhogy lazíts, és hagyd dolgozni a medencéd!

A következő bejegyzésben olvashatsz majd arról, ami szinte minden kezdőt zavarba hoz.
Kíváncsi vagy már a folytatásra? ;)

xyq_logo_feher_kicsi.jpg

Elérhetőségeink

www.kungfu.sport.hu

hello@sarkanylovasok.hu

FB-on is megtalálsz minket:

Magyar Xing Yi Quan Iskola - Katt ide!

Jáde Sárkány Mozgásközpont - Katt ide!

Edzéseinkről bővebben itt olvashatsz.

Iratkozz fel YouTube csatornánkra!

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://mindennapokharcosai.blog.hu/api/trackback/id/tr4111657410

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása