6+1 érv, hogy miért tanulj Xing Yi Quan-t

2017. március 31. 17:39 - Sárkánylovasok SE

6_1.jpgA különféle harcművészeti stílusok mindegyike rendelkezik sajátosságokkal és előnyökkel. Ki-ki eldöntheti, melyik szimpatikus számára. A stratégia és a technikák hatékonysága mindig az adott harci helyzettől és az ellenfél tudásától függ. Gyakran előfordul, hogy valaki viszonylag kevés időt szentelve egy egyszerűbb stílusnak, képes legyőzni a régebb óta gyakorló, bonyolultabb rendszert képviselő ellenfelet.

Jegyezzük meg, hogy többet ér kevesebb, de hatásos dolgot megtanulni, mint sokat, amit nem tudunk alkalmazni. A legjobb módszer, ha néhány dolgot mélyen megértünk, és mesterien elsajátítunk, mintsem hogy sok technikát tanulunk, de felületesen.

 

A következőkben összegezzük a Xing Yi Quan elsajátításának előnyeit.
Remélhetőleg ez segít majd eldönteni, hogy ezt a harcművészetet válaszd-e.

 

1. Kiemelten ajánlott a harcművészetek és a belső munka iránt érdeklődő kezdőknek!

A Xing Yi Quan alapvető elméletét és az edzések alapelveit a teljesen kezdők számára is könnyű megérteni. A tanultak gyorsan felfoghatók, nem telik évekbe a gyakorlatok megértése.

A stílus öt alapmozdulattal dolgozik. Olyan, mint a keringő: ez a néhány „alaplépés” egyszerű és könnyen elsajátítható. A keringőhöz hasonlóan itt is több variáció adódik az alapmozdulatokból, az alkalmazás lehetőségei azonban határtalanok.

A megszámlálhatatlan variációs lehetőség miatt kedvező olyanoknak is, akik már az alapokat megtanulták, és mint második stílust választják valamely egyéb stílus mellé.

2. Nem csak tökéletes egészségi állapotú, jó fizikumú fiataloknak szól!

A Xing Yi Quan mozgása folyamatos, nélkülözi az akrobatikus elemeket, viszonylag magasak az alapállások. Igazi mesterének küzdelemben a reakciói spontán jönnek, villámgyorsak, és áthatja az energia.

A Xing Yi Quan az úgynevezett belső harcművészetekhez tartozik. Ez azt jelenti, hogy elsődlegesen a belső erőnk - tudatunk, és testünk energiarendszerének - megerősítésére helyez a hangsúlyt, ami által fejlesztjük, visszanyerjük életerőnket és egészségünket. Belső erőnk segítségével látunk neki az izomerő, a fizikai test kimunkálásának.

3. Egészségügyi szempontból mind testünkre, mind elménkre jótékony hatást gyakorol.

14_1.jpgMég nem érted, hogy fér meg egymás mellett az egészség és a küzdelem? Nálunk fény derül a titokra ;)

A Xing Yi Quan öt alapmozdulata öt fontos szerv (tüdő, vese, máj, szív, és lép) megerősítését szolgálja. Az öt harci mozdulat gyakorlásával a Qi, vagyis a test bioelektromos energiájának áramlását indítjuk be és serkentjük, hogy a hozzájuk kapcsolódó szervekés ezáltal az egész testünk – egészségi állapotát javítsuk. A test könnyedsége és ellazultsága elengedhetetlen a gyakorlatok helyes kivitelezéséhez, ezek elérésére számos technikát tanulunk.

A Xing Yi Quan nem csupán a stressz kezelésében segít, hanem megtanítja a felgyűlt feszültség pozitív átalakítását, amiből még több erőt nyerhetünk. Elménket pedig felkészíti arra, hogy érzelmeinket irányítani tudja és felhasználja a cél elérése érdekében.

4. A Xing Yi Quan a modern, felgyorsult világban is megállja a helyét!

Harci stratégiája inkább aktív, mint passzív, a közelharcban nagyon hatékony. Védekezésre is támadást alkalmaz.

A taoista Öt Elem rendszerre, az elemek egymást létrehozó és legyőző kölcsönhatására épül. E kölcsönhatásokat figyelembe véve lehetett egy nagyon hatékony harcművészeti stílust, az öt mozdulat mesteri kombinációival létrehozni. Egy stílust, amelyet könnyű elsajátítani, és amely egyszerű küzdelmi alapelveket alkalmaz, ezáltal jóval hatékonyabb a bonyolult mozgásrendszerrel és harci stratégiával rendelkezőknél.

5. A Xing Yi Quan mélyebb haszna szellemi oldalában rejtőzik.

hejce-kungfu_095.jpgBár a gyakorló kerüli az érzelmi töltést, a stílus elmélete és technikái agresszívek. A Xing Yi Quan hatalmas erőt mozgat, de ez az erő nagyon kifinomult, és támadó stratégia esetén nagyon rendezett.

Folyamatos gyakorlása által bátorságunk nő, és a kihívásokkal bátran szembenézünk. Szellemünk erősödik a nyugalom, béke és irányítás megőrzése mellett.

6. A Xing Yi Quan a türelem és a kitartás stílusa.

Van mit fejleszteni ezeken a területeken? Vagy éppen ezek az erősségeid? Bárhogy is van, itt jó helyen leszel.

A Xing Yi Quan nem hasonlít azokhoz az elterjedt kínai harci stílusokhoz, amelyek ötven-száz gyakorlatsort tartalmaznak. A Xing Yi Quan gyakorlatainak és technikáinak száma viszonylag kevés, de a lényege mélyen rejtőzik, megismerése elmélyülést igényel.

A tanulás kezdeti szakaszában is érnek már minket sikerélmények, ugyanakkor azt fogjuk észrevenni, hogy a gyakorlás előrehaladtával az alapelvek - egészségügyi és harcművészeti szempontból egyaránt - egyre mélyebbre vezetnek. Ugyanúgy, mint Newton egyenletei: egyszerűnek tűnnek, de a kapott végeredmények mélyek és sokfélék.


A Xing Yi Quan segít abban, hogy a világban helyt álljunk, és tartalmas életet élhessünk.

 

*****

+1 Kuriózum

Egy Magyarországon alig ismert, fura nevű kung fu stílusról van szó, amit senki sem tud rendesen kiejteni, ezért simán menőzhetsz vele bármilyen társaságban ;)

 

A cikk megírásában Liang Shou-Yu és Dr. Yang Jwing-Ming könyvének vonatkozó részeire építkeztünk.

xyq_logo_feher_kicsi.jpg

Elérhetőségeink

www.kungfu.sport.hu

hello@sarkanylovasok.hu

FB-on is megtalálsz minket:

Magyar Xing Yi Quan Iskola - Katt ide!

Jáde Sárkány Mozgásközpont - Katt ide!

Edzéseinkről bővebben itt olvashatsz.

Iratkozz fel YouTube csatornánkra!

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://mindennapokharcosai.blog.hu/api/trackback/id/tr6912375247

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása