A motorháztető alatt

2016. március 28. 11:53 - Sárkánylovasok SE

- Menő Verda vs. Emberi Roncs -

Nem, ez nem egy “hogyan gyúrd magad szexisre” poszt. Ez most valami más.

Mennyire vagy előre gondolkodó ember? Szoktál azon agyalni, milyen leszel 50-70-90 éves korodban? Hogy mikor hagy cserben az egészséged és válsz egy emberi ronccsá? Mert hát valljuk be, elég elszomorítóak a tapasztalatok...

„Jajj, már biztos megint jöttök ezzel az egészséges életmód dumával...” mondhatod.
Én nem akarlak meggyőzni (de, meg akarlak), csak hozok neked egy nagyon szemléletes példát!

Van autód ugye? Vagy legalább egyvalakinek a családban. Esetleg motor, vagy robogó.
Szoktál figyelni a karbantartására? Naná, ha szeretnéd sokáig, megbízhatóan használni. És milyen üzemanyagot tankolsz bele? Azon túl, hogy gázolaj vagy benzin, még figyeled az oktánszámot is, nem? Kenőanyagok utántöltése alap. Külső-belső ápolás időnként azért megvan? Persze, ha már nagyon ciki a dolog :D


Na most fogd a képzelőerődet, és gondolj úgy a testedre, mint egy járműre.

Az ide született lelked földi közlekedőeszközére, ami ugyanúgy üzemanyaggal működik, vannak benne kopóalkatrészek, rászorul az ápolásra, és hát időnként egy-egy nagyszervizt meg kell ejteni rajta.

Mennyire ismered a kocsidat? Egy valamirevaló kresztanfolyamon azért bőven kapsz infót, hogy hogyan működnek. És a testedet? Hááát... rég volt már az a gimis biológia óra...
De tényleg! Annyi gondot fordítasz az eszközeid karbantartására, és a saját testedet meg le sem tojod? Gőzöd sincs, hogy működik, és milyen folyamatok zajlanak le benne? Időnként azért érzed, hogy mintha valami nem stimmelne: kicsit fáj itt-ott, bekapsz egy náthát, nehézkes az emésztésed... Kellene ezekkel a jelzésekkel kezdeni valamit, nem? Már túl azon, hogy elolvasol egy-két megmondomatutit cikket a neten…
Ha a kocsid elkezd rángatni, nehezen indul, elmegy a fék, vagy csak kiég egy izzója, záros időn belül megcsináltatod. Legtöbbször szakemberrel. A testeddel, ami az autóddal ellentétben az egész életedet - a minőségén túl a hosszát is - meghatározza, miért nem törődsz?

130.jpg

Tudod-e vajon, hogy Te milyen üzemanyaggal, milyen típusú táplálékkal működsz hatékonyan? Mi az, amit nehezen vagy egyáltalán nem dolgoz fel a szervezeted? Milyen ételt kerüljél, ha nem akarsz gennyes pattanásokat, hájpárnákat, vagy komolyabb emésztőszervi zűrzavarokat magadnak? A kocsidba sem az utolsó szart töltöd bele, pláne nem kísérletezel más típusokba való, netán kétes eredetű adalékokkal, mert tudod, hogy egy szempillantás alatt gallyra vághatod a verdát. Rossz hír: ugyanez igaz a testedre is! Mégis tömöd mindenféle szeméttel... Ha még sokáig így megy, előbb-utóbb szembe kell nézned egy komoly generálozással, ami igen sokba fáj majd (vágod, hogy nem pénzre gondolok).

Tudod-e vajon, hogy mi is a Te kenőanyagod? Na vajon? Nem talált! A VÍZ! Nem a kóla, nem a sör, nem a narancslé, hanem a természetes tiszta víz. Bizony, az „olajszint ellenőrzés” a mindennapjaidnak része kellene, hogy legyen. Elegendő mennyiséget inni fontos, és nem azért, mert sok okos azt mondja. A dehidratáltság egy sor hétköznapi kellemetlenség okozója, a hosszabb távú negatív hatásairól már nem is beszélve. Gáz, ha besül a motor... Igyál annyit, hogy sose legyél szomjas, és megszabadulsz egy sor nyavalyától.

Tudod-e vajon, hogy nem elég csak külsőleg tisztogatni és ápolgatni azt a szép karosszériát, hanem időnként ki kell takarítani belül is? Böjtről, tisztítókúrákról biztosan hallottál már. Nem, nem hülyeség. Próbáld ki, aztán utána majd beszélgetünk arról, hogy mennyire frissnek és felszabadultnak érzed magad a bőrödben ;)

Tudod-e vajon, hogy ugyanúgy, ahogy alkalmasint meghúzatod, kikormolod a kocsit, bizony a testedet is meg kell járatni a „szokásos napi rutinon” kívül is? Ha belassul, lomhává válik a gép, akkor bizony elég egyoldalúan használod. Ha meg alig használod, csak hagyod lepusztulni, az felér egy garantált úttal a roncstelep felé. A széles mozgástartomány és a jó erőnlét nagyon nagyon sokáig, elképzelni sem tudod mennyire sokáig fenntartható. Foglalkozz vele és ne legyél lusta rendszeresen sportolni! Az aktív életmód megóv attól, hogy 40 évesen már „rozsdásnak” érezd magad. Meg milyen menő dolog már 70 évesen is állva bekötni a cipőd, vagy könnyedén felszaladni a 3. emeletre? Pláne lenyomni egy jó kis street workout edzést a fiatalokkal ;)

Tudod-e vajon, hogy a folyamatos nagy terheléstől bizony túlmelegszik a motor, felforr a hűtővíz, aztán kénytelen vagy leállítani magad hosszabb-rövidebb időre? Ilyenkor már lesz időd átgondolni, hogy mit nem csináltál jól. Nézz körül, és számos esetet láthatsz a kényszerű életmódváltásra. Érdemes már eleve úgy berendezni az életedet, hogy jól csináld, nem? Hogy megelőzd a túlterhelést. A SZÁMODRA helyes táplálkozástól kezdve a stresszkezelésen át, az elegendő idejű minőségi pihenésig nagyon sok minden bevethető.

Azt mondod, fiatal vagy, még előtted az élet?
Bivalyerős gép vagy, csinos kasztnival, minek ezzel törődni? L
egyen eszed! 

Ne a roncsderby-t célozd be magadnak! Ha eljön az ideje inkább legyél menő oldtimer,
amit a kora ellenére mindenki megcsodál!
cars.jpg
Biztosítsd be magadnak a jó közérzetet és az egészséges, működőképes testet!
Úgy a következő 50-60 évre! 
Például frissítsd fel a biosz órán tanultakat. Ismerd meg a VALÓS szükségleteidet. Foglalkozz az étrendeddel, menj el egy dietetikushoz. (Esetleg egy életmód tanácsadóhoz is).

És nagyon gyorsan kezdj el sportolni valamit!

xyq_logo_feher_kicsi.jpg

Elérhetőségeink

www.kungfu.sport.hu

hello@sarkanylovasok.hu

FB-on is megtalálsz minket:

Magyar Xing Yi Quan Iskola - Katt ide!

Jáde Sárkány Mozgásközpont - Katt ide!

Edzéseinkről bővebben itt olvashatsz.

Iratkozz fel YouTube csatornánkra!

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://mindennapokharcosai.blog.hu/api/trackback/id/tr608528542

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása